Na přípravu živého kvásku vám postačí voda a mouka v poměru 1:1. Mouka by měla být žitná, ta se na přípravu slaného pečiva hodí nejvíce. Dále mějte po ruce čistou větší sklenici, potravinářskou fólii a gumičku.
350 ml mléka, 450 g hladké špaldové mouky, 340 g másla, 50 g cukru, 14 g instantního droždí, trochu soli, 1 hladká mouka (na vál), vejce (na potření), sezamová a lněná semínka (na posypání)
1 lžíce sypaného černého čaje, 1/2 l vody, kousek (asi 3 cm) čerstvého zázvoru, 1 celá skořice, 3 hřebíčky, 2 kuličky černého nebo bílého pepře, 2 kuličky nového koření, pár semínek anýzu, kousek muškátového oříšku, 2 semínka kardamomu, 1/2 l mléka, třtinový cukr nebo med
40 g amarantu, 200 ml mléka, hrst semínek (dýňová, slunečnicová, konopná, sezamová aj.), hrst chia semínek, vanilkový extrakt, 1 lžíce javorového sirupu (nebo jiného sladidla), ovoce a ořechy na ozdobu dle chuti
Pokud jste milovníky rybí pomazánky, ale raději se jí vyhýbáte kvůli spoustě majonézy a ostatních dochucovadel, máme pro vás tip na její velmi chutnou a zdravou domácí variantu. Ta rozhodně vaši snahu o zdravý životní styl nenaruší. Připravíme si: 1 konzervu tuňáka či sardinek, asi 100 ml bílého jogurtu, 1 lžíci hořčice, 1 menší cibuli (nejlépe šalotku nebo červenou cibuli), 1 lžíci citronové šťávy a sůl s pepřem podle potřeby.
Tuňák je velmi zdravá a chutná ryba, kterou si skvěle vychutnáme nejen v kombinaci s těstovinami nebo pizzou, ale třeba i jako svačinku v sendviči. Společně s avokádem je pak tuňák v sendviči opravdová delikatesa, kterou musíte vyzkoušet! Na tuňákové sendviče si připravíme: 4 krajíčky chleba, 1 konzervu tuňáka v olivovém oleji COOP Premium, 1 malou červenou cibuli, 1/2 zelené papriky, 100 g lučiny nebo žervé, 1 stroužek česneku, sůl, mletý pepř, šťávu z 1 citronu a 1 avokádo.