Vánoce

Vyberte si z 139 receptů

Leden 23., 2020
Polévky teplé

Hovězí vývar s játrovými (drožďovými) knedlíčky

Na vývar: 1/2 kg předního hovězího masa, 1 větší mrkev, kousek celeru, 1 menší kořenová petržel, sůl, pepř, 1 cibule, cca 8 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, nať petržele Na knedlíčky: cca půl kg jater (vepřová, hovězí), 2 stroužky česneku, trochu majoránky, sůl, pepř, 1 vejce, strouhanka, nať petržele
Číst dále »
0 komentářů

Domácí zázvorový likér

0,5 l kvalitní vodky (vyzkoušejte např. vodku Marshall z prodejen COOP), asi 6 polévkových lžic tekutého medu, 150 až 200 g čerstvého zázvoru, 1 citron
Číst dále »
0 komentářů
Leden 13., 2020
Moučníky pečené

Jablečný štrůdl s vanilkovým krémem

Jablečný štrůdl: 1 listové těsto, 4 jablka, hrst rozinek, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice, 1 vejce (na potření) Vanilkový krém: 400 ml mléka, 1 vanilkový puding, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce tuzemáku
Číst dále »
0 komentářů
Leden 13., 2020
Moučníky pečené

Citronové makronky

Nejprve si připravíme těsto: V mixeru necháme chvilku (max. 20 sekund) mixovat moučkový cukr s mletými mandlemi, citronovou kůrou a troškou žlutého potravinářského barviva. Z bílků si vedle vyšleháme sníh a opatrně do něj přidáváme krupicový cukr, aby nám vznikla pevná hmota. Tu také velmi opatrně vmícháme do sypké směsi z mandlí, moučkového cukru, citronové kůry a barvy. Vzniklé těsto přendáme do cukrářského sáčku a plech vyložíme pečicím papírem. Na plech uděláme asi 30 koleček o průměru 3 cm (raději více od sebe, aby se neslepila). Troubu předehřejeme na 160° Celsia. Než dáme plech do troubu, silně klepneme plechem o stůl či kuchyňskou linku (bublinky z těsta se tak dostanou ven). Pečeme 10 až 15 minut, necháme dalších 10 minut vychladnout na plechu a až poté je sundáme. Nyní se pustíme do přípravy náplně: Mascarpone nebo Philadelphii vyšleháme s moučkovým cukrem a vmícháme citrónovou šťávu. Upečené makronky slepujeme vždy dvě k sobě připravenou náplní.
Číst dále »
0 komentářů

Pomerančový džem s koňakem

3/4 kg pomerančů, 1/2 l vody, kůra z 1 pomeranče, 1/4 kg želírovacího cukru, šťáva z 1 citronu, 1 dl koňaku
Číst dále »
0 komentářů

Pomerančová pěna se skořicí

4 plátky želatiny, 3 vejce, 4 lžíce krupicového cukru, 1 mlžíce nastrouhané kůry z chemicky neošetřeného (bio) pomeranče, pomerančová šťáva, 1/2 pokrájeného pomeranče, vanilkový cukr, mletá skořice na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
Leden 2., 2020
Nápoje teplé

Pomerančové kakao

2 pomeranče, 400 ml mléka, kousek celé skořice, 2 lžíce kvalitního hořkého kakaa, 125 ml smetany, 1 žloutek, 4 lžíce cukru, trochu pomerančové kůry z chemicky neošetřeného citronu
Číst dále »
0 komentářů

Dietní bramborový salát

700g brambor, 1 mrkev, 1 cibule, 1 plechovka sterilovaného hrášku, 300 ml bílého jogurtu, 1 lžíce plnotučné hořčice, celer, pepř, citron, sůl
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 23., 2019
Ryby a mořské plody

Smažený kapr s jogurtem a mandlemi

1 očištěný kapr (rozdělený na podkovy), sůl, trochu drceného kmínu, 150 ml bílého jogurtu, hladká mouka, 2 vejce, strouhanka, olej na smažení, 50 g másla, 150 g mandlových plátků, 1 citron, zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky