Náročné

Vyberte si z 35 receptů

7 listopadu., 2022
Drůbež

Svatomartinská pečená husa

1 husa (o váze zhruba 4 kg), sůl, celý kmín, 3 jablka, asi 10 sušených švestek
Číst dále »
0 komentářů
7 listopadu., 2022
Moučníky pečené

Svatomartinské rohlíčky

Těsto: 100 g másla, 60 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce tuzemáku, trochu citronové kůry, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru (na kvásek), 1/2 kg polohrubé mouky, špetka soli Maková náplň: 100 g čerstvě umletého máku, 120 ml mléka, 40 g krystalového cukru, 20 g strouhaného perníku, 1 vanilkový cukr, trochu mleté skořice a citronové kůry Tvarohová náplň: 1/4 kg měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce tuzemáku, 40 g krystalového cukru, špetka muškátového květu (nemusí být) Dále: vejce (na potření těsta), trochu moučkového cukru (na posypání) – nemusí být
Číst dále »
0 komentářů
8 července., 2022
Moučníky pečené

Levandulové makronky

Na makronky: 90 g bílků, 200 g cukru moučka, 110 g mandlové mouky, špetka soli, 50 g cukru krupice, trochu fialového potravinářského barviva, 1 lžíce levandulových květů na posypání (nemusí být). Na krém: 125 g mascarpone, 1 lžíce moučkového cukru, 1 lžíce vanilkového extraktu, trochu fialového potravinářského barviva a 50 ml vyšlehané smetany.
Číst dále »
0 komentářů
29 června., 2022
Moučníky pečené

Dezert Pavlova

Dezert Pavlova je pojmenovaný na počest slavné ruské baleríny Anny Pavlové. Jeho autor se prý při jeho tvorbě inspiroval Anninou baletní sukní.
Číst dále »
0 komentářů
28 dubna., 2022
Přílohy

Chléb s bazalkovým pestem

Řekne-li se bazalkové pesto, okamžitě si jej představíme s těstovinami. Ovšem my vás dnes přesvědčíme, že vynikající je také s chlebem. Pestem si krajíc chleba nebudeme potírat, ale bude přímo součástí těsta na vynikající domácí chléb. 400 g hladké mouky, 5 g sušeného droždí, 20 g cukru, 20 g rozpuštěného másla + máslo na vymazání formy, 2 vejce, 50 ml mléka, 190 ml vody, 190 g bazalkového pesta, sůl, kousek tvrdého sýra a čerstvé bazalky na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
22 dubna., 2022
Polévky teplé

Vietnamská hovězí polévka Pho

Vývar: 2 kg hovězích morkových kostí, asi 4 l vody, 1 cibule, větší kus čerstvého zázvoru, 2 tobolky kardamomu, 2 hvězdičky badyánu, kousek celé skořice, 1 lžíce soli Dále: sáček plochých rýžových nudlí, 1 červená cibule, 2 jarní cibulky, 2 hrsti čerstvých klíčků, svazek čerstvých bylinek, 500 g kvalitní hovězí svíčkové, citron nebo limetka, čerstvé chilli papričky
Číst dále »
0 komentářů
22 dubna., 2022
Moučníky pečené

Turecký moučník Baklava

Vlašské ořechy a pistácie rozsekáme a promícháme s kořením  (trochu rozsekaných pistácií si necháme na posypání hotového moučníku). Přidáme moučkový a vanilkový cukr a rozehřáté máslo. Poté si rozdělíme listové těsto na tři části a z každé vyválíme plát (čtverec). První plát položíme na plech vyložený pečicím papírem a na těsto dáme polovinu ořechové náplně. Překryjeme druhým plátem, opět dáme polovinu směsi a zakončíme třetím čtvercem těsta. Pomažeme rozšlehaným žloutkem a všechny tři placky nakrojíme ostrým nožem na čtverečky. Těsto pokropíme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C 30 minut, poté zvýšíme teplotu na 190° C a pečeme ještě 15 minut, až je moučník křupavý. Nyní se pustíme do přípravy sirupu: Ten připravíme smícháním všech surovin, které necháme na mírném ohni rozpustit. Poté oheň zesílíme a necháme sirup vařit až do zhoustnutí. Upečenou a voňavou baklavu vyndáme z trouby a přelijeme připraveným sirupem. Na závěr moučník posypeme schovanými pistáciemi a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
21 ledna., 2022
Domácí výrobky

Domácí slaný karamel

Karamel všichni známe, ale vyzkoušeli jste už někdy chuť slaného karamelu? Sůl karamel krásné zvýrazní a dodá opravdu netradiční kulinářský zážitek. Na slaný karamel si připravíme: 1 hrnek krystalového cukru, 6 lžic vody, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 hrnek smetany ke šlehání a 1 lžičku mořské soli.
Číst dále »
0 komentářů

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky