Lososa očistíme (omyjeme a osušíme), nakrájíme na menší kostky a lehce potřeme olivovým olejem. Zprudka jej opečeme na nepřilnavé pánvi dozlatova (uvnitř by však maso mělo zůstat měkké) – pečeme asi 2 až 3 minuty z každé strany. Opečené kousky lososa mírně osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvilku odležet. Nyní si připravíme dresink: Ten vyrobíme tak, že všechny uvedené ingredience ušleháme ponorným mixérem a vzniklý dresink dáme vychladit. Opečeného lososa dáme dáme do mísy, na pánev přilijeme olivovým olej a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou bílou bagetu. Při opékání ke krutonům z bagety přidáme i prolisovaný česnek a na závěr krutony trochu osolíme. Poté omyjeme, osušíme a natrháme ledový salát a nakrájíme cherry rajčátka. Obojí dáme do mísy s opečenými kousky lososa, přihodíme krutony z bagetky a vše zalijeme vychlazeným dresinkem. Posypeme strouhaným parmazánem či jiným oblíbeným sýrem a můžeme podávat. Poznámka: Caesar (čteme césar) salát poprvé vytvořil Ital Caesar Cardini (1896-1956), který emigroval z Itálie do USA a vedl restauraci nejen tam (konkrétně v San Diegu), ale i v 17 mil vzdálené mexické Tijuaně. Jeho původní verze Caesar salátu se od té současné liší jen tím, že Cardini do dresinku nepřidával ančovičky (místo nich dával worchestrovou omáčku). Každopádně již tenkrát v salátu […]
3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g fazolí, cca 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 1 konzerva loupaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 mrkve, kousek bulvového celeru, 2 brambory, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nať z čerstvé petržele (případně i čerstvá tymiánová nať), sůl a pepř
Upečte tyto lahodné lívance po ránu a ujišťujeme vás, že celá vaše rodina se bude olizovat celý den. Budeme potřebovat: 4 lžíce čokoládové nebo lískooříškové pomazánky, 2 banány, 1 hrnek mouky, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 2 lžíce cukru krupice, 1/2 hrnku mléka, 1 vejce, 1 lžíce másla, trochu oleje na smažení (např. kokosového) a vlašské či jiné ořechy na posypání (nemusí být)
Máte rádi květák? Dejte si s námi tuto vynikající květákovou polévku se sýrovými noky! Připravíme si: Na polévku: 1 menší květák, 1 cibuli, 2 střední brambory, muškátový oříšek, česnek, sůl, pepř, máslo, 1 kelímek smetany (12%) a zelenou petrželku na ozdobu. Na noky pak: 50 g eidamu, 3 lžíce hrubé mouky, 2 stroužky česneku a 1 vejce.