Střední

Vyberte si z 337 receptů

Září 25., 2020
Nápoje teplé

Horký dýňový nápoj

Chladnější podzimní počasí přímo volá po lahodném horkém nápoji na zahřátí. Ať už je to oblíbená káva, čaj nebo horká čokoláda. Ale co takhle vyzkoušet něco nového, co vás pohladí jemnou a intenzivní chutí?! Budeme potřebovat: 1 hrnek plnotučného mléka, 2 lžíce dýňového pyré (neboli rozmixované uvařené dýně), 2 lžíce skořicového cukru, špetka muškátového oříšku, šlehačka podle chuti a skořice na posypání (případně také skořicová tyčinka).
Číst dále »
0 komentářů
Září 25., 2020
Moučníky pečené

Dýňový dort

Těsto: 250 g celozrnné hladké mouky, 2 lžíce třtinového cukru, špetka soli, nastrouhaná kůra z 1/2 chemicky neošetřeného (bio) citronu, 125 g másla, 1 vejce Náplň: 1 menší dýně hokkaido, 5 lžic javorového sirupu (popř. medu), 2 lžíce zakysané smetany, šťáva z 1/2 citronu, 2 vejce, trochu mleté skořice Dále: kousek másla (na vymazání formy), šlehačka nebo zakysaná smetana (k podávání)
Číst dále »
0 komentářů
Září 23., 2020
Nápoje teplé

Dýňové latte (nejen) na Halloween

200 g máslové dýně, 1 hrnek polotučného mléka, 14 g kávy espresso (dvě porce), 1 lžíce cukru, našlehaná smetana, trochu mleté skořice
Číst dále »
0 komentářů
Září 22., 2020
Moučníky pečené

Cuketová buchta s čokoládou

500 g cukety, 3 vejce, 200 g cukru krupice, 100 ml oleje, 250 g bílého jogurtu, 150 g hladké mouky, 220 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, špetka muškátového oříšku a mletého hřebíčku, 100 g nastrouhané hořké čokolády, máslo a polohrubá mouka na vymazání a vysypání formy
Číst dále »
0 komentářů
Září 21., 2020
Moučníky pečené

Dýňové muffiny

1 šálek pyré z muškátové dýně, 1 šálek polohrubé mouky, 1/2 šálku ovesných vloček, třtinový cukr, sůl, skořice, mletý zázvor
Číst dále »
0 komentářů
Září 21., 2020
Rýžové pokrmy

Dýňové rizoto

Dýni rozkrojíme, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni omyjeme. Její dužinu nakrájíme na menší kostky a ty dáme na plech spolu s pokrájenou cibulí a česnekem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °Celsia. Pečeme asi 20 minut (dýně změkne a na okrajích zezlátne). V průběhu pečení dýně si připravíme rizoto: Na hlubší pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme nasucho rýži (jen chvíli a stále přitom mícháme), poté ji zalijeme bílým vínem a dále postupně přidáváme sběračku vody nebo zeleninového vývaru – vždy, když se předchozí tekutina téměř vyvaří. Takto pokračujeme tak dlouho (asi 15 až 20 minut), dokud není rýže hotová. Poté k ní přidáme opečené kousky dýně s cibulí a česnekem, najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru a vše promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podle možností přidáme pár lístků čerstvé šalvěje a můžeme podávat. Dýňové rizoto se hodí jako příloha k masu či rybě, ale výborné je i samotné.
Číst dále »
0 komentářů
Září 21., 2020

Dýňové noky s parmazánem

1 kg dýně, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 120 g másla, olivový olej, 100 g parmezánu, olej na smažení, bylinky, sůl, pepř
Číst dále »
0 komentářů
Září 18., 2020
Drůbež

Kuřecí maso na houbách

1/2 kg kuřecího masa, sůl, mletý pepř, trochu olivového oleje, 250 g hub (např. malých hříbků), 1 lžička drceného kmínu, 60 g másla, 2 cibule, 1 jarní cibulka (nemusí být), 3 stroužky česneku, 1 dl bílého vína, 1/2 l vody nebo vývaru, 100 ml zakysané smetany
Číst dále »
0 komentářů
Září 18., 2020
Houby

Smetanová houbová omáčka

Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Na másle si necháme zpěnit pokrájenou cibuli, přidáme k ní houby a zalijeme je horkým vývarem. Přidáme bobkové listy, kuličky nového koření a drcený kmín a dusíme asi 20 minut (aby byly houby krásně měkké). Potom přilijeme sladkou i kysanou smetanu smíchanou s hladkou moukou a necháme ještě asi 10 minut provařit. Podle chuti osolíme, opepříme hrubě mletým pepřem, okyselíme a osladíme. Houbovou omáčku můžeme podávat s masem (nejčastěji s hovězím), nebo bez masa, s kynutým nebo vídeňským knedlíkem, popř. s bílým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky