Bezmasá jídla

Vyberte si z 46 receptů

Cuketová pomazánka

1 středně velká cuketa, 4 stroužky česneku, 2 chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, 1 hrst nastrouhaného parmazánu (nebo jiného sýra), 3 lžíce zakysané smetany, sůl, pepř, citronová šťáva
Číst dále »
0 komentářů

Zapečený lilek s kuskusem

Lilky si omyjeme a podélně rozkrojíme. Vydlabeme dužinu, kterou překrájíme na malé kousky. Do menší misky vysypeme kuskus a připravíme dle návodu. Mezitím si dáme na olej dozlatova osmažit cibulku, ke které přidáme vydlabanou lilkovou dužinu a smažíme zhruba 5 minut dokud lilek nezměkne. Osmažené lilky a rajčátka rozkrojená napůl  smícháme s hotovým kuskusem do kterého na závěr rozdrobíme balkánský sýr, osolíme, opepříme, zakápneme citronovou šťávou a důkladně promícháme. Hotovou směsí plníme vydlabané lilky. Vložíme do trouby a zapékáme při 200°C zhruba 45 min. Poznámka: K zapékaným lilkům s kuskusem se výborně hodí jogurtový dip s koprem. Recept na něj najdete ZDE 
Číst dále »
0 komentářů
9 srpna., 2024
Bezmasá jídla

Pizza z květákového těsta

Na těsto: 150 g květáku, 1 bílek, 50 g mletých mandlí, 40 g pohankové nebo celozrnné mouky, špetka kypřicího prášku nebo jedlé sody, sůl a mletý pepř Na pizzu: 100 g šunky, 3 rajčata, 4 žampiony, 1 balíček mozzarelly, koření na pizzu (tymián…), hrst čerstvé rukoly a olivový olej
Číst dále »
0 komentářů
4 července., 2024
Bezmasá jídla

Vaječná omeleta (frittata) s žampiony a fazolkami

3 žampiony, 100 g zelených fazolek v nálevu, 8 vajec, sůl, čerstvě mletý pepř, 200 g sýra (např. čedaru), 4 lžíce olivového oleje
Číst dále »
0 komentářů
12 června., 2024
Bezmasá jídla

Vegetariánský burger

Fazole včetně nálevu rozmačkáme vidličkou na kaši. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Smícháme s fazolemi, přidáme chia semínka a ochutíme solí s pepřem a nasekanou zelenou petrželkou. Necháme ve směsi nasáknout chia semínka – zhruba hodinku. Poté tvarujeme burgery, které opečeme na pánvi s trochou oleje dozlatova. Bulky (housky) rozkrojíme a opečeme na trošce másla. Poté vrstvíme zeleninu i opečený burger mezi housky. Podle chuti přidáme dresing nebo majonézu, spíchneme špejlí a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Skořicové batáty

Přinášíme vám přílohu nabitou vitamíny a zajímavou chutí. Skvěle se hodí k dlouho pečeným hovězím masům, nebo k drůbeži. Pojďte s námi vyzkoušet pečené batáty se skořicí a bylinkami.
Číst dále »
0 komentářů
14 května., 2024
Bezmasá jídla

Bulgurové placičky

Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme bulgur a zalijeme vývarem. Necháme vařit dokud se vývar nevypaří a bulgur není uvařený. K uvařenému a trochu vychladlému bulguru přidáme nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a vajíčka. Osolíme, opepříme a přihodíme čerstvě nasekané bylinky. Vše důkladně promícháme a ze vzniklé hmoty tvarujeme placičky, které vyskládáme na pečicí papír. Potřeme je olivovým olejem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Dozlatova opečené placičky podáváme se zakysanou smetanou.
Číst dále »
0 komentářů

Polévka z hlívy ústřičné

asi 400 g čerstvé hlívy ústřičné, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 brambory, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru (může být z kostky), sůl, drcený barevný pepř, trochu zakysané smetany, zelené bylinky na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
25 dubna., 2024
Bezmasá jídla

Sýrové suflé

60 g másla, 50 g mouky, ¼ l mléka, mletý pepř, trochu strouhaného muškátového oříšku, 4 žloutky, 3 bílky, 100 g strouhaného sýra (vyzkoušejte náš Emmentaler COOP Premium)
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky