Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme bulgur a zalijeme vývarem. Necháme vařit dokud se vývar nevypaří a bulgur není uvařený. K uvařenému a trochu vychladlému bulguru přidáme nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, nastrouhaný sýr a vajíčka. Osolíme, opepříme a přihodíme čerstvě nasekané bylinky. Vše důkladně promícháme a ze vzniklé hmoty tvarujeme placičky, které vyskládáme na pečicí papír. Potřeme je olivovým olejem a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut. Dozlatova opečené placičky podáváme se zakysanou smetanou.
Svačina nebo lehká večeře, která nejenže dostatečně zasytí, ale je také ještě zdravější variantou než například cibulový koláč. Na květákový koláč se špenátem budeme potřebovat: 1 malý květák, 1 cibuli, 7 vajec, 2 stroužky česneku, 1 hrnek polohrubé mouky polohrubá mouka (pro zdravější variantu můžeme nahradit celozrnnou), 1 hrnek strouhaného tvrdého sýra, 1 prášek do pečiva, 1 lžíci oleje (pro zdravější verzi doporučujeme olivový), sůl a pepř.
Do předem uvařené čočky přidáme nahrubo nastrouhanou mrkev a celer. Přidáme vejce a prolisovaný česnek a najemno nakrájenou cibuli a ochutíme kmínem, solí a pepřem. Zahustíme strouhankou a vytvarujeme sekanou, kterou vložíme do předem vymaštěněho pekáče. Pečeme cca 1 hodinu na 180 stupňů Celsia. Podáváme například s bramborovou kaší.
Tradice praví, že kdo na Nový rok bude jíst čočku, bude mít po celý rok peníze. Nebudeme nic pokoušet, a proto si jí na Nový rok uděláme také. Připravíme si na ni: 300 g čočky (jakékoliv barvy), 3 lžíce oleje, 2 cibule, 4 bobkové list, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, vývar nebo vodu a umeocet (popř. klasický ocet a sůl)