Tipy a rady

Vyberte si z 925 článků

Říjen 30., 2020
Tipy a rady, Tradice,

31. 10. = Halloween

Svátek Halloween se slaví převážně v anglosaských zemích, ale poslední roky nachází oblibu i u nás. Halloween vznikl z křesťanských oslav svátku Všech svatých a jeho tradičním symbolem jsou dýně, čarodějnice, netopýři nebo černé kočky.
Číst dále »
0 komentářů

Jak si doma vydlabat dýni

Asi nejznámějším symbolem svátku Halloween je vydlabaná dýně se strašidelným úsměvem, v níž plápolá zapálená svíčka. Lidé si ji dávají za okno či před dveře, aby dle pověsti vyhnala z jejich obydlí zlé duchy a aby posvítila na cestu mrtvým předkům. Jestli si také chcete vyrobit tuto zajímavou lucernu, poradíme vám jak.
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 30., 2020
Tradice

2. 11. = Dušičky

Zatímco mládí zavádí do tradic Halloween, životem zkušenější generace inklinuje ke komornějším Dušičkám, které slavíme 2. listopadu. Tyto dva svátky však mají společný prvek a tím je prolínání světa zemřelých a živých. Vzpomínáme na své blízké, kteří už s námi nemohou být.
Číst dále »
0 komentářů

Vyrábíme gelovou svíčku

Voskové svíčky známe již od starověku, zatímco historie gelových svíček tak dlouhá není. Ale byla by škoda je pomíjet. Jsou krásné, snadno zhotovitelné a vyrábět si je můžeme doma sami. Pokud tedy máte šikovné ruce, pusťte se do jejich výroby s námi.
Číst dále »
0 komentářů

Se svícny (a svíčkami) buďte opatrní!

Představte si večerní romantickou idylku. Za okny tma, v místnosti se komíhají paprsky malého světýlka, které se šíří ze svátečního svícnu. A tady idyla končí a začíná netušené nebezpečí… Přečtěte si náš článek Dtestu o tom, na co si dát pozor při koupi svíček a hlavně pak při jejich hoření.
Číst dále »
0 komentářů

Ocet je pro zdraví i pro krásu

Buřty s cibulí, šumavské kyselo, jahodový dezert, ale také běloskvoucí koupelna, pračka bez vodního kamene, lesklé vlasy a zdravá pokožka. Že jsme splácali páté přes deváté? Není tomu tak! Všechny vyjmenované položky totiž spojuje jediné – OCET.
Číst dále »
0 komentářů

Jak se peče chleba z kvásku

Křupavý, ještě teplý a vonící po celém domě. Takový by měl být poctivý domácí chléb. Dříve jej hravě zvládla každá správná hospodyňka a rodinné recepty se předávaly jako zlato.
Číst dále »
0 komentářů

Kupujeme kvasnice

Kvasnice neboli droždí se používá ke kynutí těsta při výrobě pečiva. Dále se z něj připravuje drožďová pomazánka nebo drožďová polévka. Oproti pivovarským kvasnicím, jež jsou vedlejším produktem při výrobě piva, se u nás k výrobě pekařského droždí používá řepná melasa.
Číst dále »
0 komentářů

Děláme ochucené octy

Bylinkové octy jsou vlastně ovocné octy kořeněné různými bylinkami. Jsou jemnější a lahodnější než běžně prodávaný ocet a není žádný problém si je vyrobit doma. Pojďte se tedy do nich pustit společně s námi!
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání článků

Rubriky