Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
Zelené fazolky nejsou jen vegetariánské jídlo, ale dokáží být i skvělou přílohou pro každého masožravce. Důležité je však fazolky připravit tak, aby zůstaly krásně křupavé. To díky blanšírování zvládneme hravě. Pak je stačí jen opéct s česnekem a oříšky… a lahůdka je na stole. Na zelené fazolky s česnekem a oříšky si přichystáme: 400 g zelených fazolek (my jsme použili naše mražené fazolky Dle Gusta, ale během léta můžete mít i čerstvé ze zahrádky), 3 litry vody, 3 lžíce soli (do vody), 2 lžíce másla, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, hrst oříšků podle chuti (piniové, kešu…), sůl, hrubě mletý pepř a citronovou šťávu.
cca 1/2 balíčku mraženého špenátového protlaku (170 až 200 g), 2 hrnky mléka (tj. 4 až 5 dl), 2 vejce, asi 200 g polohrubé mouky, trochu soli, mletý pepř, 2 až 3 stroužky česneku, olej na smažení
Fenykl a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme dusit na máslo a dusíme tak dlouho, dokud není fenykl měkký (občas přilijeme trochu horké vody). Vmícháme strouhaný sýr, podle chuti osolíme a před servírováním posypeme vlašskými ořechy. Můžeme ještě dozdobit snítkou čerstvých fenyklových lístků, případně i několika fenyklovými semínky. Ihned podáváme!
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na zhruba 1 cm silná kolečka. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Poté kedlubny z vody vyjmeme a necháme je vychladnout. Obalíme v mouce, v osoleném a opepřeném vajíčku a strouhance. Smažíme na oleji dozlatova. Ke smaženým kedlubnám podáváme například vařené brambory. Skvěle se k nim hodí jogurtový dip. Recept najdete ZDE. Vhodná je také domácí majonéza, recept naleznete ZDE