Polévky teplé

Vyberte si z 105 receptů

Domácí masox

1 kg hovězího masa (např. žebro, krk, oháňka či morkové kosti), 2 cibule, 1 palice česneku, 1/2 bulvy celeru, 3 mrkve, 3 petržele, 1 pórek, 10 kuliček pepře, 5 bobkových lístků, 10 kuliček nového koření, 4 lžíce soli a 2 brambory.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 27., 2021
Polévky teplé

Brokolicová polévka s česnekem

Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambor a mrkev oloupeme. Cibuli a česnek také oloupeme, pokrájíme a podusíme na rozpáleném másle (nejprve cibuli a po chvilce vhodíme i česnek). Přidáme nakrájené košťály, brambor a mrkev pokrájené na kousky a chvíli restujeme. Přilijeme vývar a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme růžičky brokolice a vaříme dalších 10 minut. Poté vše rozmixujeme. Pro zjemnění přidáme zakysanou smetanu, dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Hotovou brokolicovou polévku hned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 26., 2021
Polévky teplé

Klasická česnečka

Česnek, cibuli i brambory oloupeme. Sádlo rozpustíme v kastrolu a nejprve na něm orestujeme pokrájenou cibuli a po chvíli i nadrobno nasekaný česnek. Přidáme na kostičky nakrájené uzené maso a brambory a asi po 5 minutách restování zalijeme vývarem. Vaříme do změknutí brambor (asi 15 minut). Na závěr osolíme a okořeníme majoránkou. Přidáme nahrubo nastrouhaný tvrdý sýr a osmažené kostičky chleba. Ozdobíme zelenými bylinkami a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 26., 2021
Polévky teplé

Polévka z jarní cibulky

Naťové (jarní) cibulky si nakrájíme na kolečka. Brambory a mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibulku, brambory i mrkev vhodíme na rozpálené máslo a za stálého míchání osmahneme. Poté přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vývarem a necháme vařit. Až je zelenina měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem dohladka. Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem a citronem dle chuti. Podáváme s bagetkou opečenou na másle.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 24., 2021
Polévky teplé

Celerová krémová polévka

1 bulva celeru (cca 500 až 600 g), 1/2 kg brambor, 1 a 1/2 l vody, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 100 ml smetany, 2 zeleninové bujóny, sůl, oblíbená semínka a bylinky na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
Květen 17., 2021
Polévky teplé

Krémová fenyklová polévka

2 bulvy fenyklu, 2 větší brambory, máslo, 1 cibule, 4 stroužky česneku, zeleninový vývar, 200 g smetany, sůl
Číst dále »
0 komentářů
Květen 17., 2021
Polévky teplé

Batátová polévka se zázvorem

2 batáty, 2 mrkve, kousek zázvoru, cibule, 3 stroužky česneku, máslo, 1 sýr akawi, 4 dl smetany, voda, sůl, římský kmín
Číst dále »
0 komentářů

Cizrnová polévka

Suchou cizrnu dáme do vlažné vody a necháme ji přes noc namočenou, aby zdvojnásobila objem. Druhý den cizrnu slijeme, zalijeme studenou vodou a vaříme doměkka (1 až 2 hodiny). Poté změklou cizrnu slijeme. V kastrolu si mezitím rozpustíme máslo, osmahneme na něm jemně nakrájenou cibuli, rajčata, 3/4 vařené cizrny (1/4 si necháme na později), římský kmín, čerstvě mletý pepř a ještě chvíli vše smažíme. Na poslední minutku přihodíme i nasekaný česnek a necháme rozvonět. Osmažený základ zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme zhruba 20 minut. Poté přidáme smetanu a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Vhodíme schovanou vařenou cizrnou a ozdobíme trochou nasekané zelené petrželky. Cizrnovou polévku podáváme s čerstvým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů
Duben 27., 2021
Polévky teplé

Šťovíková smetanová polévka

200 g listů čerstvého šťovíku, 1 lžíce másla, 1 l hovězího vývaru, sůl, mletý pepř, trochu strouhaného muškátového oříšku, 4 žloutky, 250 ml smetany (33%), zakysaná smetana a několik listů šťovíku na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky