Oběd

Vyberte si z 503 receptů

Květen 13., 2022
Zeleninová jídla

Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
Číst dále »
0 komentářů

Domácí masox

1 kg hovězího masa (např. žebro, krk, oháňka či morkové kosti), 2 cibule, 1 palice česneku, 1/2 bulvy celeru, 3 mrkve, 3 petržele, 1 pórek, 10 kuliček pepře, 5 bobkových lístků, 10 kuliček nového koření, 4 lžíce soli a 2 brambory.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 12., 2022
Saláty

Salát se zálivkou vinaigrette

Saláty omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Cherry rajčátka omyjeme a pokrájíme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, na pánvičce si rozpustíme máslo a dáme do něj na chviličku opékat prolisovaný česnek. Česnek vyndáme (nesmí se spálit, jen předat své aroma máslu) a kostičky chleba v takto voňavém másle opečeme dozlatova. Opečené krutony necháme vychladnout. Nyní si do mixeru nalijeme vinný ocet a přidáme k němu trochu soli, mletého pepře a čerstvých bylinek s oloupaným stroužkem česneku. Mixujeme asi 10 až 15 sekund, poté přilijeme olivový olej a mixujeme opět 10 až 15 sekund. Hotovou zálivku přelijeme z mixeru na salát s opečenými krutony, jemně promícháme a podle možností přesypeme strouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Poznámka: Vinaigrette (čteme vinagret) je směs oleje (např. olivového nebo kukuřičného) s octem (většinou vinným), zpravidla ochucená bylinkami a kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale také jako studená omáčka nebo marináda. Vinaigrette je zdrobnělinou z francouzského „vinaigre“, což bývá překládáno jako “ francouzský dresink „.
Číst dále »
0 komentářů
Květen 9., 2022
Těstoviny

Špagety se čtyřmi druhy sýrů

cca 200 g špaget, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g eidamu, 100 g gorgonzoly (můžeme nahradit plísňovým sýrem niva), 100 g mozzarelly, 50 g parmazánu, 100 ml smetany (12%), sůl, mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
Květen 9., 2022
Bezmasá jídla

Pizza s rajčaty a mozzarellou (Pizza Margarita)

Těsto: 40 g droždí, 1 a ½ šálku vlažné vody, špetka cukru, 4 šálky mouky, ½ lžičky soli, 1 šálek olivového oleje Náplň: 1 rajčatový protlak, 2 stroužky česneku, 1/2 cibule, 3 lžíce olivového oleje, sůl, 200 tvrdého sýra (např. eidam 45%), 400 g rajčat, 200 g mozzarelly, čerstvá bazalka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Italský opečený chléb s rajčaty (Bruschetta)

světlý chléb nebo bílá bageta, 3 větší zralá rajčata, 50 g černých oliv (bez pecky), trochu čerstvé bazalky a oregana, 5 stroužků česneku, 6 lžic olivového oleje, sůl, hrubě mletý pepř, kousek mozzarelly (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
Květen 5., 2022
Grilované pochoutky

Kuře s čokoládou

1 kuře (o váze asi 1 kg), sůl, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, šťáva z 1/2 citronu, 3 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice, trochu drceného chilli koření, 1/2 l vody nebo kuřecího vývaru, 60 g kvalitní hořké čokolády
Číst dále »
0 komentářů
Duben 29., 2022
Těstoviny

Špagety s olivovým pestem

Špagety: 300 g špaget, sůl, několik černých oliv na ozdobu Olivové pesto: 1 hrnek panenského olivového oleje, 100 g černých oliv (bez pecky), 3 lžíce kešu oříšků (popř. slunečnicových semen), 3 stroužky česneku, trochu čerstvé bazalky, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 1 lžička soli
Číst dále »
0 komentářů
Duben 29., 2022
Zeleninová jídla

Zelené fazolky s česnekem a oříšky

Zelené fazolky nejsou jen vegetariánské jídlo, ale dokáží být i skvělou přílohou pro každého masožravce. Důležité je však fazolky připravit tak, aby zůstaly krásně křupavé. To díky blanšírování zvládneme hravě. Pak je stačí jen opéct s česnekem a oříšky… a lahůdka je na stole. Na zelené fazolky s česnekem a oříšky si přichystáme: 400 g zelených fazolek (my jsme použili naše mražené fazolky Dle Gusta, ale během léta můžete mít i čerstvé ze zahrádky), 3 litry vody, 3 lžíce soli (do vody), 2 lžíce másla, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, hrst oříšků podle chuti (piniové, kešu…), sůl, hrubě mletý pepř a citronovou šťávu.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky