Pro děti

Vyberte si z 384 receptů

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů
Leden 27., 2021
Sladká jídla

Domácí čokoládové těstoviny

300 g polohrubé mouky, 4 ks vajec, 4 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce oleje, med nebo javorový sirup, tvaroh, zakysaná smetana, ovoce
Číst dále »
0 komentářů
Leden 26., 2021
Omáčky a dresinky

Domácí rajčatové pesto

Zapomeňte na kečup a vyzkoušejte tohle skvělé rajčatové pesto, které perfektně doplní nejen těstoviny, ale třeba také maso či ryby! Co budeme na rajčatové pesto potřebovat? 4 středně velká rajčata, hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce strouhaného parmazánu, sůl a mletý pepř.
Číst dále »
0 komentářů
Leden 26., 2021
Mleté maso

Rajčatová omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka: 5 lžic olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší plechovka sterilovaných loupaných rajčat, voda nebo masový vývar (cca 1 litr), sůl, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, malá konzerva rajského protlaku, 1 lžíce cukru, 1/2 lžičky mleté skořice Masové koule: 500 g mletého masa, 2 vejce, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 3 stroužky česneku, sůl, nať zelené petrželky, majoránka, pepř, 1 lžička mleté papriky, olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů

Těstovinový salát s mozzarellou

300 g těstovin – vyzkoušejte např. naše Farfalle COOP Premium (ve tvaru motýlků), asi 10 malých červených rajčátek, 1 balení mozzarelly, 2 stroužky česneku, 3 lžíce bílého vinného octa, sůl, mletý pepř, zelené bylinky (petrželka nebo bazalka)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 25., 2021
Těstoviny

Těstoviny s hráškem a pistáciemi

200 g těstovin (např. špaget), 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, hrst hrášku (klidně i mražený a povolený), 2 stroužky česneku, 60 g vyloupaných pistácií, 100 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý pepř, 50 g strouhaného sýra
Číst dále »
0 komentářů
Leden 20., 2021
Nápoje teplé

Pomerančové kakao

2 pomeranče, 400 ml mléka, kousek celé skořice, 2 lžíce kvalitního hořkého kakaa, 125 ml smetany, 1 žloutek, 4 lžíce cukru, trochu pomerančové kůry (nejlépe z chemicky neošetřeného pomeranče)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 20., 2021
Nápoje teplé

Horké vanilkové mléko

1 litr mléka, 2 až 4 lžíce cukru (popř. jiného sladidla), 1 vanilkový lusk, špetka mletého muškátového oříšku
Číst dále »
0 komentářů

Domácí směs na přípravu horké čokolády

2 hrnky krupicového cukru, 1 a 1/2 hrnku kakaa (vyzkoušejte naše kvalitní holandské kakao COOP Premium), 1 hrnek sušeného mléka, 1/2 hrnku třtinového cukru, 100 g hořké čokolády (co nejkvalitnější – např. COOP Premium se 70% kakaa)
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky