Pro gurmány

Vyberte si z 398 receptů

Leden 27., 2021
Těstoviny

Špagety se čtyřmi druhy sýrů

cca 200 g špaget, 2 lžíce másla, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 100 g eidamu, 100 g gorgonzoly (můžeme nahradit plísňovým sýrem niva), 100 g mozzarelly, 50 g parmazánu, 100 ml smetany (12%), sůl, mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů

Rajčatové sugo

Pokud jste milovníci dobré italské pizzy nebo těstovin, recept na sugo, které tvoří základ mnoha italským jídlům prostě musíte vyzkoušet.
Číst dále »
0 komentářů

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
0 komentářů
Leden 27., 2021
Sladká jídla

Domácí čokoládové těstoviny

300 g polohrubé mouky, 4 ks vajec, 4 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce oleje, med nebo javorový sirup, tvaroh, zakysaná smetana, ovoce
Číst dále »
0 komentářů
Leden 26., 2021
Omáčky a dresinky

Domácí rajčatové pesto

Zapomeňte na kečup a vyzkoušejte tohle skvělé rajčatové pesto, které perfektně doplní nejen těstoviny, ale třeba také maso či ryby! Co budeme na rajčatové pesto potřebovat? 4 středně velká rajčata, hrst čerstvé bazalky, 2 stroužky česneku, 3 lžíce olivového oleje, 3 lžíce strouhaného parmazánu, sůl a mletý pepř.
Číst dále »
0 komentářů
Leden 26., 2021
Těstoviny

Těstoviny s cuketou

Cukety nakrájíme na kolečka a červenou papriku na malé kostičky. Cukety s paprikou osmažíme na olivovém oleji a chvíli podusíme (cukety pustí vlastní šťávu). Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu na obale, uvařené na skus je scedíme a vmícháme do pánve s cuketami. Podle chuti a možností přidáme konzervovaný chřest. Ochutíme solí a pepřem, vmícháme strouhaný sýr a servírujeme na talíře. Na závěr posypeme posekanou zelenou petrželkou a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Leden 26., 2021
Těstoviny

Špagety se slaninou a smetanou (Carbonara)

250 g těstovin (např. vaječných špaget Varoma nebo semolinových špaget COOP Premium), 200 g anglické slaniny, 1 kelímek smetany (doporučujeme naši smetanu Ranko), 4 žloutky, 100 g strouhaného sýra (nejlépe se hodí parmazán), sůl, hrubě mletý pepř, čerstvá zelená petrželka na ozdobu (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 21., 2021
Nápoje teplé

Jablečný grog

600 ml jablečného moštu, 1 jablko, skořice (celá nebo mletá), 1 hvězdička badyánu, 3 tobolky kardamomu, 3 velké panáky tuzemáku (doporučujeme náš tuzemák Marshall), 1/2 citronu, třtinový cukr či med (v množství podle chuti)
Číst dále »
0 komentářů
Leden 20., 2021
Nápoje teplé

Rumové cappuccino

50 ml polotučného mléka (např. čerstvé polotučné mléko Ranko), 2 lžíce tuzemáku (doporučujeme náš tuzemák Marshall), 7 g mleté kávy (na 100 ml vody), cukr podle chuti, mletá skořice nebo kakao na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky