Narozeniny

Vyberte si z 204 receptů

13 května., 2024
Moučníky pečené

Skořicové rolky s ořechy

Ze všech ingrediencí vypracujeme nelepivé těsto a necháme alespoň hodinu kynout na teplém místě. Vykynuté těsto rozválíme do tvaru obdélníku, potřeme změklým máslem a rovnoměrně posypeme cukrem smíchaným se skořicí, ořechy a rozinkami. Srolujeme jako roládu, potřeme rozšlehaným vejcem a nakrájíme na kolečka široká zhruba 2 cm. Pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem na 190˚C zhruba 30 minut (dozlatova). Podle chuti můžeme po upečení ještě horké polít kysanou smetanou s cukrem.
Číst dále »
0 komentářů
9 května., 2024
Zeleninová jídla

Koláč s rajčaty a bylinkami

4 vejce, 125 g jemných ovesných vloček, 125 g hladké mouky, 125 g másla, 750 g čerstvých rajčat, 1 cibule, 1 stroužek česneku, svazeček čerstvých bylinek (např. petrželka, pažitka, kopr, tymián…), 300 g zakysané smetany (doporučujeme naši zakysanou smetanu Ranko), 150 g nahrubo nastrouhaného sýra, mletý pepř, sůl
Číst dále »
0 komentářů

Polévka z hlívy ústřičné

asi 400 g čerstvé hlívy ústřičné, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 2 brambory, 1 mrkev, 3 stroužky česneku, 1 l zeleninového vývaru (může být z kostky), sůl, drcený barevný pepř, trochu zakysané smetany, zelené bylinky na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
1 května., 2024
Vepřové maso

Vepřová panenka se žampiony

500 g vepřové panenky, sůl, pepř, trochu hladké mouky, 5 lžic olivového oleje, 30 g másla, 2 cibule, 1/4 cukety, 2 dl bílého vína, 100 g žampionů, 150 ml sladké smetany, bylinky (šalvěj, saturejka, petrželka apod.)
Číst dále »
0 komentářů

Batátové hranolky

3 batáty (sladké oranžové brambory), 6 lžic olivového oleje, trochu soli a sladké papriky
Číst dále »
0 komentářů

Dezert Panna cotta s rebarborou

Nejprve se pustíme do přípravy smetanového krému panna cotta: Do kastrolu vlijeme smetanu s cukrem a mícháme tak dlouho, než se cukr rozpustí. Želatinu namočíme do vody, necháme okapat a přidáme do kastrolu, kde ji necháme zcela rozpustit. Smetanu s cukrem a želatinou dáme na oheň, přidáme kousek rozříznutého vanilkového lusku a celou skořici, ale pozor – nesmí se vařit! Směs udržujeme asi na 80 stupních Celsia, mícháme a zahříváme po dobu asi 15 minut. Poté vyndáme vanilkový lusk (vnitřek nevyhazujeme, ale vydlabeme a vrátíme) se skořicí a teplou směs nalijeme do skleniček. Necháme v lednici ztuhnout po dobu asi čtyř hodin. Mezitím si připravíme rebarboru: Rebarboru si oloupeme, nakrájíme na menší kousky a ve středně velkém hrnci ji povaříme s vodou a cukrem do změknutí. Uvařenou rebarboru klademe navrch ztuhlého smetanového základu panna cotta a zároveň jej vždy přelijeme trochou vývaru z rebarbory.
Číst dále »
0 komentářů
3 dubna., 2024
Sladká jídla

Jedlé květy

1 až 2 bílky, špetka soli, čerstvě natrhané jedlé (!) květy (např. fialka, sedmikráska), krupicový cukr
Číst dále »
0 komentářů

Vajíčková pomazánka

6 natvrdo uvařených vajec, 80 g másla, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 jarní cibulky nebo svazek čerstvé pažitky, sůl, mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
29 března., 2024
Moučníky pečené

Velikonoční cupcakes

Malovaná vajíčka, čokoládové figurky, mazanec či beránek, to jsou pochoutky, které se každoročně objevují na svátečních stolech mnoha domácností. Co ale letos překvapit vaše blízké něčím novým? Vyzkoušejte tyto roztomilé jarní dortíky se zaječími oušky! Na velikonoční cupcakes budeme potřebovat: Na těsto: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krupice, 2 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 1 hrnek másla, 2 vejce, 200 ml mléka, 100 ml oleje, 2 lžíce bílého jogurtu a 1 vanilkový lusk. Na krém: 250 ml smetany ke šlehání, 100 g mascarpone, 100 g cukru moučka a libovolné potravinářské barvivo. Na ouška pak: bílý fondán popř. marcipán a růžové potravinářské barvivo.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky