Pampeliškový med (nebo spíše sirup) nejen skvěle chutná, ale je i velmi zdravý. Pomáhá při nachlazení, podporuje naši imunitu a celkově pročišťuje organismus.
Tento fialkový sirup trvá možná déle, zato si uchová veškeré cenné látky z fialek. Používá se například při kašli a děti ho mají moc rády. Na sirup budeme potřebovat: 4 až 8 hrstí čerstvě natrhaných fialek, 1/2 až 1 kg cukru (ideálně třtinového) a 1 citron (nejlépe v bio kvalitě)
Olomoucké tvarůžky nakrájíme na kousky, cibuli s česnekem oloupeme a rovněž pokrájíme na kousky. Chilli papričku se zelenou petrželkou nasekáme. Vše nandáme do sklenice a zalijeme olejem. Necháme proležet asi 2 dny v ledničce. Podáváme s čerstvým chlebem a pivem.
Znáte rychlý chia džem? My jsme jej dělali z malin, ale místo malin můžete použít i další ovoce – například jahody, borůvky, ostružiny, rybíz, meruňky, nektarinky, broskve, mango či kiwi. Na rychlý malinový džem s chia semínky si připravíme: asi 1 hrnek čerstvých malin, 2 lžíce chia semínek, šťávu z 1/2 citronu a 2 až 4 lžíce tekutého medu.