Zavařování a nakládání

Vyberte si z 53 receptů

28 července., 2022
Zavařování a nakládání

Borůvkový džem

1 kg borůvek, 1 želírovací cukr (např. Dr. Oetker Extra 2:1), 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce tuzemáku
Číst dále »
0 komentářů

Levandulový med

Rozemleté levandulové květy dáme do hrnce a zalijeme vodou. Přidáme pokrájené citrony s celou skořicí a necháme 20 minut mírně vařit. Hrnec odstavíme z plotny a levanduli s citrony a skořicí necháme zhruba 1 den vyluhovat. Poté scedíme, přisypeme cukr a za občasného míchání jej necháme nad plamenem rozpustit. Poté ještě chvíli povaříme, dokud není konzistence medu ideální. Ještě horký med naplníme do vymytých a vysušených skleniček. Levandulový med servírujeme například namazaný na chléb s máslem.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí pečený čaj

2 kg ovoce, 3 kousky celé skořice, 3 hvězdičky badyánu, 8 hřebíčků, šťáva z 2 citronů (z 1 bio citronu i kůra), 1 kg krupicového cukru, 2 dl tuzemáku nebo griotky
Číst dále »
0 komentářů

Domácí bazalkové pesto

2 svazky čerstvé bazalky, 4 stroužky česneku, 1 lžíce piniových oříšků (můžeme použít také slunečnicová semínka), sůl, olivový olej, 2 lžíce strouhaného parmazánu
Číst dále »
0 komentářů

Rebarborovo jahodové chutney

5 středně velkých stonků rebarbory, 200 g čerstvých jahod, 1 červená cibule, 1 stroužek česneku, 5 hřebíčků, 4 kardamomy, 2 lžičky nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžíce jablečného octa, šťáva z jedné limetky, 3 lžíce třtinového cukru, ½ lžičky soli, chilli a čerstvě mletý pepř dle chuti
Číst dále »
0 komentářů

Sirup z fialek zastudena

Tento fialkový sirup trvá možná déle, zato si uchová veškeré cenné látky z fialek. Používá se například při kašli a děti ho mají moc rády. Na sirup budeme potřebovat: 4 až 8 hrstí čerstvě natrhaných fialek, 1/2 až 1 kg cukru (ideálně třtinového) a 1 citron (nejlépe v bio kvalitě)
Číst dále »
0 komentářů

Česnek naložený v medu

Do řádně vymyté sklenice dáme (do 3/4 objemu) oloupané stroužky česneku, které zalijeme medem. Můžeme přidat i několik kousků hřebíčkového koření. Sklenici uzavřeme, ale nedotáhneme – česnek začne kvasit) a necháme při pokojové teplotě zhruba týden. Poté si každý den dáváme 1 stroužek fermentovaného česneku (jako prevenci), nebo 3 stroužky (při nachlazení/ chřipce).
Číst dále »
0 komentářů

Jablečný džem se skořicí

850 g jablek, 150 ml jablečného džusu (např. jablečné šťávy 100% Kapíto), 1 balíček kyseliny citronové, 1 lžička mleté skořice (vyzkoušejte naši skořici Dle Gusta), 5 ks hřebíčku, 300 g Gelfix Klasik 1:1 (vyrábí Dr. Oetker), 1 kg cukru a 1 dl tuzemáku (doporučujeme Tuzemák Marshall)
Číst dále »
0 komentářů

Dýňovo-rajčatové čatní

1 středně velká dýně (čisté váhy asi 1 kg – bez vydlabaných semínek a oloupané kůry), 500 g zralých rajčat, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g rozinek, 650 g cukru, 40 g soli, 1/2 l octa (8 %), 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky