Na přípravu živého kvásku vám postačí voda a mouka v poměru 1:1. Mouka by měla být žitná, ta se na přípravu slaného pečiva hodí nejvíce. Dále mějte po ruce čistou větší sklenici, potravinářskou fólii a gumičku.
Čaj připravený z šípků dělávaly už naše babičky. Šípky totiž obsahují až patnáctkrát více vitamínu C než citrony! Na šípkový čaj budeme potřebovat: asi 20 g čerstvých či sušených šípků a 1 litr vody.
Máme pro vás ještě jeden skvělý recept s cuketou. Ohromí vás svou vláčností těsta a brusinky dodají každému soustu dokonalý chuťový zážitek. Na cuketové řezy s brusinkami si připravíme: 1 střední cuketu, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 lžíci prášku do pečiva, 2 hrnky moučkového cukru, 3 lžíce kakaa, ½ hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 2 vejce a 1 hrnek sušených brusinek.
Krupicovou kaši nemusíme podávat jen s kakaem a skořicí – taková krupicová kaše s ovocem je totiž také skvělá dobrota. A když ji na závěr ještě krátce zapečete v troubě, bude z ní dokonalá delikatesa! Na krupicovou kaši s ovocem si připravíme: 2 hrnky mléka, 4 zarovnané lžíce dětské krupičky Babyland, špetku soli, 2 lžíce másla, sladidlo (cukr, med…) a ovoce podle chuti (teď v zimě klidně mražené, které jsme si v létě připravili z přebytků na zahrádce).