50 ml whiskey s vanilkovou příchutí, 25 ml šťávy z citronu, zástřik angustury/bitter, 40 ml sirupu kořeněný čaj, perlivá voda dle chuti na zjemnění, celá skořice, hvězdičky badyánu a špetka vanilky pro ozdobu
Připravíme si: 1 plechovku kondenzovaného mléka slazeného, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 150 ml tuzemáku a podle chuti i trochu mleté skořice.
Těsto: 100 g másla, 60 g krupicového cukru, 2 žloutky, 2 lžíce tuzemáku, trochu citronové kůry, 1/4 l mléka, 30 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru (na kvásek), 1/2 kg polohrubé mouky, špetka soli Maková náplň: 100 g čerstvě umletého máku, 120 ml mléka, 40 g krystalového cukru, 20 g strouhaného perníku, 1 vanilkový cukr, trochu mleté skořice a citronové kůry Tvarohová náplň: 1/4 kg měkkého tvarohu, 1 vejce, 1 žloutek, 2 lžíce tuzemáku, 40 g krystalového cukru, špetka muškátového květu (nemusí být) Dále: vejce (na potření těsta), trochu moučkového cukru (na posypání) – nemusí být
Pevnou dužinu z melounu zbavíme pecek a nakrájíme na kostky. Zalijeme rumem (tuzemákem), posypeme vanilkovým cukrem, jemně nastrouhanou citronovou kůrou a posekanou čerstvou mátou. Opatrně promícháme a dáme do ledničky vychladit. Podáváme jako osvěžující dezert.