Pomelo oloupeme a vybereme z něj dužinu. Tu nakrájíme na menší kousky. Vyzrálé avokádo rozkrojíme podélně na polovinu, odstraníme pecku a vnitřek opatrně vydlabeme lžičkou. (Zbytek avokáda nevyhazujeme!) Do misky si dáme pokrájené pomelo s avokádem, přidáme vyloupané a předvařené krevety a zakapeme limetkovou šťávou. Necháme chvilku odležet. Mezitím si připravíme zálivku: Bílý jogurt smícháme s majonézou, přidáme nasekané chilli papričky a dochutíme solí, mletým pepřem a rybí omáčkou. Na závěr vydlabané avokádo “vysteleme” kouskem zeleného salátu, naservírujeme na něj odleželý krevetový salát a přelijeme jej připravenou zálivkou. Ihned podáváme.
Rychlý ovocný salát s papájou je báječným osvěžením (nejen) v horkých dnech. Papáju si nakrájíme na menší kousky, pomelo oloupeme a rovněž nakrájíme, vydlabeme obsah granátového jablka a přidáme kešu oříšky (celé nebo můžeme pokrájet). Vytvoříme si dressing ze zakysané smetany či bílého jogurtu a dochutíme šťávou z půlky citrónu a medem. Ovocný salát dáme do lednice vychladit a osvěžující pochoutka je hotová. Tip: Máte rádi thajskou kuchyni a rádi mícháte sladké chutě s ostřejšími? Zkuste oblíbený thajský salát s papájou – Som Tam.
Italskou klasiku s rajčaty a mozzarellou jistě všichni znají. Co takhle ale chutě trochu pozměnit a překvapit originálním a osvěžujícím salátem s exotickými fíky?