Vánoce

Vyberte si z 142 receptů

29 září., 2025
Moučníky nepečené

Opilé hrušky s kořením

4 hrušky, 2 dl bílého vína (doporučujeme naše víno Árie), 3 lžíce cukru krupice, kousek vanilkového lusku (popř. 2 vanilkové cukry), několik hřebíčků, 1 badyán (hvězdičkové koření), kousek celého muškátového oříšku
Číst dále »

Dýňovo-rajčatové čatní

1 středně velká dýně (čisté váhy asi 1 kg – bez vydlabaných semínek a oloupané kůry), 500 g zralých rajčat, 3 cibule, 4 stroužky česneku, 50 g rozinek, 650 g cukru, 40 g soli, 1/2 l octa (8 %), 2 lžičky mletého zázvoru, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička mletého nového koření
Číst dále »
24 září., 2025
Moučníky pečené

Jablečný štrůdl s vanilkovým krémem

Vychutnejme si křehký jablečný štrúdl, který jsme tentokrát obohatili o jemný vanilkový krém. Tato sladkost potěší oči i chuťové buňky. Jablečný štrůdl: 1 listové těsto, 4 jablka, hrst rozinek, 2 vanilkové cukry, trochu mleté skořice, 1 vejce (na potření) Vanilkový krém: 400 ml mléka, 1 vanilkový puding, 2 vanilkové cukry, 4 lžíce tuzemáku
Číst dále »
19 září., 2025
Ryby a mořské plody

Treska na česneku a rajčatech

400 g filé z tresky, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce olivového oleje, 4 stroužky česneku, 1 středně velká cibule, 1 plechovka loupaných konzervovaných rajčat, 1 lžíce sekaných bylinek (např. petrželka, bazalka či tymián), sůl, trochu cukru
Číst dále »

Snadné kokosky máčené v čokoládě

Máte chuť na nějakou křupavou sladkou dobrotu? Co třeba kokosky v čokoládě? Jednou za rok si je dopřát můžeme. Připravíme si na ně: 2 větší bílky, 120 g cukru krupice, 200 g strouhaného kokosu a 100 g hořké čokolády
Číst dále »
7 srpna., 2025
Nápoje studené

Mražená kořeněná káva

2 kousky celé skořice, asi 4 hřebíčky (koření), cca 3 kuličky nového koření, 1/2 litru horké vody, 2 až 3 lžíce instantní kávy, 3 vanilkové cukry, led či ledová tříšť, trochu šlehačky na ozdobu
Číst dále »
21 července., 2025
Zavařování a nakládání

Borůvkový džem

1 kg borůvek, 1 želírovací cukr (např. Dr. Oetker Extra 2:1), 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce tuzemáku
Číst dále »
4 května., 2025
Nápoje teplé

Horká čokoláda s vanilkou

150 g kvalitní čokolády (s obsahem kakaa minimálně 60%), kousek vanilkového lusku, 1/2 l mléka (doporučujeme naše mléko Ranko), 1 lžička jemného bramborového škrobu (vyzkoušejte jemný bramborový škrob Varoma)
Číst dále »
1 května., 2025
Nápoje teplé

Horká čokoláda s marshmallows

Mléko ohřejeme a necháme v něm rozpustit nalámané kousky čokolády na vaření. Podle chuti přidáme troškou mleté skořice a hotovou horkou čokoládu nalijeme do hrnků. Do každého hrnku vhodíme několik bonbónů marshmallows a ihned podáváme. Marshmallows se začnou pomalu rozpouštět, čokoládu osladí a udělají na ní krásnou pěnu. Poznámka: Marshmallow (čteme máršmelou) je cukrovinka z cukru, kukuřičného sirupu, vody a želatiny, s přidanou příchutí a obarvená potravinářskými barvivy, přeměněná do houbovité konzistence a vytvarovaná do menšího válečku. V USA je například zvykem si marshmallows opékat nad táborovým ohněm, podobně jako to my děláme s buřty či špekáčky. Tento dezert se nazývá Smore a recept na něj naleznete ZDE
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky