Limetku omyjeme (neloupeme) a nakrájíme na menší dílky. Ty vložíme do vysoké sklenice spolu s kostkami ledu a zalijeme třtinovým rumem. Zbytek sklenice dolijeme colou a ozdobíme plátkem limetky. Ihned podáváme.
325 g hladké mouky, 325 g polohrubé mouky, 250 g škvarků, 1 kostka droždí, 300 ml mléka, 1 lžička krupicového cukru, 100 g změklého másla, 1 vejce, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 a 1/2 lžičky celého kmínu
400 g kysaného zelí (včetně kyselé vody), 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 ks prášku do pečiva, 350 až 400 ml vlažného mléka (podle množství kyselé vody), olej, 3 až 4 velké stroužky česneku, sůl
160 až 200 g krémového sýra (vyzkoušejte náš čerstvý smetanový sýr Duko), 2 lžičky citronové šťávy, 1 lžíce kopru (do pomazánky), 1 lžička slitých kaparů, 12 plátků bílé veky (nebo bagety), 180 g uzeného lososa, 1 malá červená cibule, kousky citronu a kousek čerstvého kopru nebo trochu nasekané zelené pažitky (na ozdobu)