Silvestr

Vyberte si z 116 receptů

Listopad 7., 2017
Přílohy

Česnekový pita chléb

Do velké mísy dáme rozdrobené kvasnice s vlažnou vodou, přidáme 3 hrnky prosáté mouky a vše řádně spojíme. Osolíme, přidáme prolisovaný česnek, zbytek prosáté mouky a vše dobře prohněteme tak, aby vzniklo husté táhlé těsto. To si položíme na pomoučený vál a začneme ho ručně silou hníst. Pokud je potřeba, přidáme ještě trochu mouky, aby nám vzniklo hladké a pružné těsto. Poté si hotové těsto pomažeme ze všech stran olivovým olejem a dáme do mísy, kterou přikryjeme utěrkou. Těsto necháme 1 až 2 hodiny kynout. Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 kusy, ze kterých vytvoříme ovály dlouhé asi 20 cm. Přemístíme je na plechy vyložené pečicím papírem a shora uděláme (namočeným prstem) důlky do řad. Propíchané chleby pokapeme olivovým olejem. Připravené plechy vložíme do předehřáté trouby na 240 °C a pečeme přibližně 5 minut, dokud se na povrchu nevytvoří zlatavá kůrka. Upečený česnekový pita chléb necháme vystydnout a poté zabalíme do utěrky, aby nám neztvrdnul. Podáváme jako přílohu k různým masovým nebo zeleninovým pokrmům.
Číst dále »
0 komentářů
Říjen 6., 2017
Pomazánky

Paštika z vepřových jater

2 housky, 600 g vepřových jater, 2 bílky, 2 lžíce paštikového koření, sůl, mletý černý pepř, máslo na vymazání
Číst dále »
0 komentářů
Květen 25., 2017
Pomazánky

Pomazánka se sušenými rajčaty a olivami

1 balení sýru Akawi, 100 g sušených rajčat naložených v oleji, 15 až 20 ks černých oliv, citronová šťáva, sůl, pepř, česnek
Číst dále »
0 komentářů

Chřest s kozím sýrem

Zelený chřest zbavený dřevnatého konce dáme na 8 až 10 minut vařit do osolené vody, do níž přidáme plátek másla a plátek limetky. Mezitím si nakrájíme kozí sýr na malé kostičky. Uvařený chřest opatrně slijeme a naservírujeme na talíř. Takto připravený ho posypeme na kolečka nakrájenou jarní cibulkou a kostičkami kozího sýra. Opepříme čerstvě mletým pepřem, osolíme a přidáme měsíček limetky na ozdobu. Podáváme s čerstvým bílým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí medová majonéza

2 lžíce medu, 2 žloutky, 1/4 l slunečnicového oleje, 1 lžička hořčice, 2 lžíce citronové šťávy
Číst dále »
0 komentářů
Únor 7., 2017
Moučníky pečené

Máslové sušenky

225 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 1 vejce, 125 změklého másla, 4 vanilkové cukry (na posypání)
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 30., 2016
Ryby a mořské plody

Lososová terina (paštika)

Nejprve si kouskem másla (asi 10 g) vymastíme formu na terinu. Lososové filety omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Na zbylém másle (asi 20 g) si osmahneme oloupanou a pokrájenou cibuli. Necháme ji vychladnout a smícháme s kostkami lososa, pokrájenou střítkou bílého chleba, vejcem, solí, bílým pepřem, směsí na ryby a nasekaným koprem. Přilijeme smetanu a dáme na 30 minut ztuhnout do mrazáku. Poté vychlazené přísady rozmixujeme (až na několik kousků lososa, které necháme v kostkách) a nalijeme do formy na terinu. Vhodíme i schované kousky lososa. Mezitím si předehřejeme troubu na 180 °C. Formu s terinou vložíme do pekáče naplněného horkou vodou (voda by měla dosahovat asi do dvou třetin). Pekáč s formou dáme do trouby a necháme péci (vařit) zhruba 45 minut. Poté terinu vyndáme (v případě potřeby slijeme tuk) a necháme vychladnout a posléze i vychladit v lednici. Vyklopíme z formy, ozdobíme snítkem kopru a podáváme s čerstvým pečivem.
Číst dále »
0 komentářů
Prosinec 30., 2016
Předkrmy a lehká jídla

Jednohubky se sardelovými očky

bílý nebo tmavý rohlík, pomazánkové, nebo normální máslo, kyselé okurky, sardelová očka
Číst dále »
0 komentářů
Listopad 29., 2016
Předkrmy a lehká jídla

Jednohubky z kozího sýra

200 g kozího sýru, 150g pikantní klobásy, 100 g zelených oliv bez pecky, toustový chléb
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky