Pro gurmány

Vyberte si z 468 receptů

Těstoviny s krevetami a kokosovým mlékem

Nejprve si dáme vařit těstoviny do osolené vroucí vody. V hlubší pánvi rozpálíme olej a vhodíme krevety. Pokud máme krevety již předvařené, postačí jim jen pár minut, pokud ne, restujeme chvíli déle, až jsou dokonale růžové a voní. Krevety osolíme, opepříme, přidáme prolisovaný česnek, chilli, limetkovou šťávu a med. Promícháme a vlijeme kokosové mléko. Necháme pár minut prohřát a mezitím si scedíme na skus uvařené těstoviny. Ty zamícháme do připravené směsi a ještě chvíli prohříváme a promícháme, aby se chutě propojily. Dozdobíme lístky čerstvých bylinek a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
26 ledna., 2021
Těstoviny

Těstoviny s cuketou

Cukety nakrájíme na kolečka a červenou papriku na malé kostičky. Cukety s paprikou osmažíme na olivovém oleji a chvíli podusíme (cukety pustí vlastní šťávu). Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu na obale, uvařené na skus je scedíme a vmícháme do pánve s cuketami. Podle chuti a možností přidáme konzervovaný chřest. Ochutíme solí a pepřem, vmícháme strouhaný sýr a servírujeme na talíře. Na závěr posypeme posekanou zelenou petrželkou a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
13 ledna., 2021
Polévky teplé

Gulášová polévka v chlebu

asi 1/2 kg předního hovězího masa, kousek sádla, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 2 brambory, 1 větší mrkev, kousek bulvy celeru, 1 lžička kmínu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 l vody, sůl, mletý pepř, 1 lžička majoránky, 1 malý bochník chleba na polévku, jarní cibulka (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
6 ledna., 2021
Pomazánky

Lososová pomazánka

Připravte si lehkou a zdravou večeři nebo svačinu, která nezabere mnoho času a chutná báječně! Budeme potřebovat: 100 g uzeného lososa, 200 g krémového sýra (doporučujeme např. naše žervé Ranko), asi 5 sušených rajčat naložených v oleji a čerstvé bylinky (kopr, bazalka, pažitka…)
Číst dále »
0 komentářů
10 prosince., 2020
Moučníky pečené

Vanilkové crème brûlée

400 ml smetany ke šlehání, 90 ml plnotučného mléka, 1 vanilkový lusk, 5 žloutků, 50 g cukru (nejlépe třtinového) plus cca 2 lžíce na vytvoření krusty
Číst dále »
0 komentářů
16 listopadu., 2020
Polévky teplé

Mrkvová polévka s fenyklem

Mrkev oloupeme a fenyklové bulvy omyjeme a očistíme. Mrkev i fenykl nakrájíme na kostičky. (Několik tenkých plátků mrkve a fenyklu můžeme nechat na ozdobu.) Cibuli také oloupeme a pokrájíme. Ve větším hrnci rozpálíme olivový olej a nejprve na něm osmahneme pokrájenou cibuli. Asi po 3 minutách přidáme kostičky fenyklu a mrkve a za stálého míchání opékáme dalších zhruba 5 minut. Poté přilijeme horký zeleninový vývar a necháme pod pokličkou přibližně 15 minut vařit. Nyní vše rozmixujeme ručním tyčovým mixerem. Na závěr již jen ochutíme citronovu šťávou, osolíme, opepříme a přidáme roztlučený římský kmín. Ozdobíme schovanými tenkými plátky mrkve a fenyklu s čerstvou zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.
Číst dále »
0 komentářů
3 listopadu., 2020
Omáčky a dresinky

Holandská omáčka

3 žloutky, 4 dl bílého vína (doporučujeme naše víno Árie), 150 g rozpuštěného másla (vyzkoušejte naše máslo Ranko), sůl, šťáva z 1/2 citronu, kayenský pepř
Číst dále »
0 komentářů
2 listopadu., 2020
Zvěřina a ostatní maso

Bažant na víně s houbami

1 bažant, 150 g anglické slaniny vcelku, sůl, 1 lžíce koření na divočinu (zvěřinu), 1 větší cibule, 1 sklenička konzervovaných hub v sladkokyselém nálevu (asi 300 g), 50 g rozpuštěného másla, 1/2 l bílého vína, 1/2 l vody, tymián (nejlépe čerstvý)
Číst dále »
0 komentářů
1 listopadu., 2020
Ryby a mořské plody

Slávky na bílém víně

Slávky důkladně očistíme a necháme je odležet v ledové vodě. Na oleji si osmažíme na kolečka nakrájený česnek ke kterému přidáme nakrájená cherry rajčátka. Poté přidáme slávky a necháme chvíli podusit pod pokličkou. Až se slávky začnou otevírat přilijeme bílé víno a chilli papričky. Necháme ještě chvíli podusit. Slávky musí pustit vodu. Poté dosolíme a přidáme citronovou šťávu. Až budeme mít slávky stažené z plamene přidáme nakrájenou petrželku, promícháme a můžeme podávat s čerstvou bagetkou. Dejte si pozor, na konzumování neotevřených slávek. Znamená to, že jsou zkažené.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky