Pro gurmány

Vyberte si z 500 receptů

7 října., 2024
Houby

Plněné houby se slaninou a sýrem

Nejprve si očistíme houby. Poté pokrájíme sýr se šunkou na malé kousky, ochutíme prolisovaným česnekem a touto náplní naplníme připravené houby. Přendáme na pekáček, naplněné houby překapeme olivovým olejem a posypeme nejemno nasekanými bylinkami. Osolíme, opepříme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C, kde pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Podáváme jako přílohu, nebo jako hlavní jídlo (třeba se salátem).
Číst dále »

Domácí sušená zelenina do polévek

1/2 kg mrkve, 1/2 kg petržele, 1/4 kg celeru (včetně řapíků), 2 cibule, 8 stroužků česneku, 2 červené papriky, 2 hrsti čerstvých hub (např. hříbků nebo žampionů), bylinky podle chuti a možností (libeček, zelená petrželka, pažitka, bazalka…), 150 g hrubozrnné soli, 10 kuliček barevného pepře
Číst dále »

Zeleninový pokrm Ratatouille

1 větší lilek, 2 menší cukety, 2 červené nebo žluté papriky, 1 malá dýně hokkaido, 3 cibule, olivový olej, 2 plechovky loupaných krájených konzervovaných rajčat, 6 stroužků česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, bylinky podle chuti (bazalka, tymián, rozmarýn… atd)
Číst dále »
25 září., 2024
Moučníky pečené

Hruškový koláč (galette)

Termín galette pochází z francouzštiny a vyjadřuje nízké rustikální koláče z křehkého těsta s variabilními náplněmi. Můžete je naplnit podle libosti, my jsme vyzkoušeli hrušky s vanilkovou zmrzlinou a dopadlo to výborně! Na hruškový koláč galette si připravíme: 1 balení listového těsta (doporučujeme naše listové těsto Dle Gusta), 60 g mletých mandlí, 90 g krupicového cukru, 50 g másla, 1 vejce, 3 velké hrušky a 1 lžičku skořice.
Číst dále »

Domácí nakládané zelí

3 hlávky zelí, sůl, kmín a dle chuti: jablka, křen, řepa, mrkev
Číst dále »
12 září., 2024
Grilované pochoutky

Kuře s čokoládou

Vyzkoušejte kuře trochu jinak – třeba s čokoládou. Je totiž skvělé! Připravíme si na něj: 1 kuře (o váze asi 1 kg), sůl, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, šťáva z 1/2 citronu, 3 lžíce medu, 1 lžička mleté skořice, trochu drceného chilli koření, 1/2 litru vody nebo kuřecího vývaru a 80 g kvalitní hořké čokolády.
Číst dále »
3 září., 2024
Omáčky a dresinky

Pečený kečup

Znáte pečený kečup neboli kečup z rajčat, která se pečou v troubě? Pokud ho jednou ochutnáte, už nebudete dělat jiný! Na pečený kečup si připravíme: 2,5 kg hodně zralých rajčat, 2 jablka, 3 červené papriky, 3 cibule, 6 stroužků česneku, 2 lžíce soli, 6 lžic cukru, 1 dl octa, 1 lžíci sladké mleté papriky, 1 lžičku mleté skořice, celý pepř a nové koření (od obojího asi 6 kuliček) a hřebíček (také asi 6 ks).
Číst dále »

Domácí makové mléko

1 hrnek nemletého máku, 4 hrnky vody, med a mletá skořice (nemusí být)
Číst dále »
30 srpna., 2024
Polévky studené

Studená polévka Gazpacho

5 velkých a zralých rajčat, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 menší okurka, 1 paprika, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 1 větší konzerva rajského protlaku, sůl, pepř, 2 plátky bílého toastového chleba, 1 stroužek česneku a kousek másla (na krutony)
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky