Pro gurmány

Vyberte si z 500 receptů

11 prosince., 2024
Moučníky pečené

Čokoládové řezy se sýrem cottage

Sýr cottage je známý pro svou typickou chuť a málokoho napadne využít jej i do sladkých jídel. Vyzkoušejte však tento recept na čokoládové řezy se sýrem cottage a budete chutí mile překvapeni. Na čokoládové řezy budeme potřebovat: Na korpus: 440 g polohrubé mouky, 220 g cukru krupice, 110 ml oleje, 220 ml vlažného mléka, 2 až 3 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 vejce a 100 g čokolády. Na krém pak: 1 šlehačku 33%, 100 g hořké čokolády a 100 g sýra cottage.
Číst dále »
10 prosince., 2024
Nápoje studené

Domácí karamelový likér

Připravíme si: 1 plechovku kondenzovaného mléka slazeného, 250 ml plnotučného mléka, 250 ml smetany ke šlehání, 150 ml tuzemáku a podle chuti i trochu mleté skořice.
Číst dále »
9 prosince., 2024
Zvěřina a ostatní maso

Králík na olivách

1 králík, sůl, mletý pepř, trochu hladké mouky, 1 dl olivového oleje, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 3 snítky čerstvého rozmarýnu, 2 dl červeného vína, asi 1/2 l vody či vývaru, 100 g zelených oliv (bez pecky), 100 g černých oliv (bez pecky)
Číst dále »
9 prosince., 2024
Nápoje teplé

Vanilla Chai

50 ml whiskey s vanilkovou příchutí, 25 ml šťávy z citronu, zástřik angustury/bitter, 40 ml sirupu kořeněný čaj, perlivá voda dle chuti na zjemnění, celá skořice, hvězdičky badyánu a špetka vanilky pro ozdobu
Číst dále »
3 prosince., 2024
Nápoje teplé

Horký dýňový nápoj

Chladnější počasí přímo volá po lahodném horkém nápoji na zahřátí. Ať už je to oblíbená káva, čaj nebo horká čokoláda. Ale co takhle vyzkoušet něco nového, co vás pohladí jemnou a intenzivní chutí? Třeba horký dýňový nápoj! Na horký dýňový nápoj budeme potřebovat: 1 hrnek plnotučného mléka, 2 lžíce dýňového pyré (neboli rozmixované uvařené dýně), 2 lžíce skořicového cukru, špetku muškátového oříšku, šlehačku (vyzkoušejte naši smetanovou šlehačku COOP Premium) a mletou skořici na posypání (případně také skořicovou tyčinku).   Na horký dýňový nápoj budeme potřebovat: 1 hrnek plnotučného mléka, 2 lžíce dýňového pyré (neboli rozmixované uvařené dýně), 2 lžíce skořicového cukru, špetku muškátového oříšku, šlehačku (vyzkoušejte naši smetanovou šlehačku COOP Premium ) a mletou skořici na posypání (případně také skořicovou tyčinku).
Číst dále »
3 prosince., 2024
Nápoje studené

Vaječný likér z kokosového mléka

K voňavým Vánocům jistě neodmyslitelně patří sladký a hustý vaječný likér. Někteří ale jeho konzumaci raději vynechávají, například kvůli intoleranci laktózy. Nicméně tak tomu nutně nemusí být. Zkuste sáhnout po mléce kokosovém nebo třeba mandlovém a neodpírejte si již tuto vánoční lahůdku. Budeme potřebovat: 800 ml kokosového mléka, 5 žloutků, 1 celou skořici, 1 hvězdičku badyánu, špetku muškátového oříšku, 1 lžičku vanilkového extraktu a 200 ml tuzemáku.
Číst dále »
20 listopadu., 2024
Mleté maso, Těstoviny,

Boloňské lasagne

Nejprve si připravíme masové ragú: V hlubším kastrolu rozehřejeme olivový olej  s máslem a zvolna na něm restujeme najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso a znovu zarestujeme. Podlijeme vínem, přidáme pokrájená rajčata, protlak, koření na těstoviny, sůl a pepř. Při nízké teplotě necháme dusit asi hodinu, dokud nevytvoříme celistvou hustou omáčku. V průběhu vaření masového ragú uděláme bešamel: Z másla a mouky vytvoříme světlou jíšku, přilijeme vlažné plnotučné mléko – tolik, abychom získali bešamel krémové konzistence. Dochutíme strouhaným muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem. Nyní si předvaříme lasagne v osolené vodě max. 2 minuty. Do hotového masového ragú ještě vmícháme na závěr najemno nasekanou bazalku a pokrájené olivy. Do skleněného pekáčku, který jsme vymazali máslem, vložíme první vrstvu těstovin, zalijeme ji vrstvou boloňské omáčky, zasypeme strouhaným parmezánem, opět proložíme vrstvou těstovin a postup opakujeme podle množství surovin a velikosti zapékací mísy. Končíme boloňskou omáčkou, přelijeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zhruba 45 minut na 180 stupňů. Zapečené lasagne ihned podáváme. Poznámka: Věděli jste, že lasagne (česky lazáně nebo lazaně), které mají tvar širokých obdélníkových plátků, pocházejí z italského města Bologna? Proto se i hotové jídlo prokládané nejrůznějšími náplněmi nazývá Boloňské lasagne.
Číst dále »
19 listopadu., 2024
Zeleninová jídla

Pečená cibule

Cibule oloupeme a překrojíme napůl. Vyskládáme je do pekáčku, osolíme, přidáme přepuštěné máslo a pekáček dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia. Pečeme asi 40 minut. Hotové posypeme nasekanou petrželkou a podáváme například k pečenému masu.
Číst dále »
19 listopadu., 2024
Moučníky pečené

Křehký jablečný koláč s karamelem a pekanovými ořechy

Tento snadný koláč si zamilujete díky křehkému těstu a sladké jablečné náplni. A to nejlepší je, že náplň můžete měnit podle chuti, takže například místo jablek můžete použít hrušky a nikdy nešlápnete vedle!
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky