Oběd

Vyberte si z 519 receptů

3 listopadu., 2025

Dýňové noky s parmazánem

1 kg dýně, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 120 g másla, olivový olej, 100 g parmezánu, olej na smažení, bylinky, sůl, pepř
Číst dále »
3 listopadu., 2025

Dýňová ovesná kaše

S dýňovými recepty ještě nekončíme! Dýňové pyré můžeme využít na neobvyklou ranní snídani. Budeme potřebovat: 2 lžíce dýňového pyré, 1 lžíce medu, sůl, ovesné vločky (množství přizpůsobte tomu, kolik sami sníte), mléko (tolik, aby všechny vločky pokrylo), špetka skořice, špetka muškátového oříšku, špetka mletého zázvoru, oblíbené ovoce a oříšky
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Sladká jídla

Dýňové lívanečky

Těsto: 200 g máslové žluté dýně, 1 dl mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce oleje, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), špetka soli Dále: olej (na smažení), moučkový nebo krupicový cukr a trochu mleté skořice (na posypání)
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Rýžové pokrmy

Dýňové rizoto

Dýni rozkrojíme, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni omyjeme. Její dužinu nakrájíme na menší kostky a ty dáme na plech spolu s pokrájenou cibulí a česnekem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °Celsia. Pečeme asi 20 minut (dýně změkne a na okrajích zezlátne). V průběhu pečení dýně si připravíme rizoto: Na hlubší pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme nasucho rýži (jen chvíli a stále přitom mícháme), poté ji zalijeme bílým vínem a dále postupně přidáváme sběračku vody nebo zeleninového vývaru – vždy, když se předchozí tekutina téměř vyvaří. Takto pokračujeme tak dlouho (asi 15 až 20 minut), dokud není rýže hotová. Poté k ní přidáme opečené kousky dýně s cibulí a česnekem, najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru a vše promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podle možností přidáme pár lístků čerstvé šalvěje a můžeme podávat. Dýňové rizoto se hodí jako příloha k masu či rybě, ale výborné je i samotné.
Číst dále »

Zapečená dýně s quinoou

1 máslová dýně, 100 g quinoi, 2 ks rajčat, 1 cibule, sýr akawi, bylinky dle chuti, olivový olej, sůl, pepř
Číst dále »
3 listopadu., 2025
Polévky teplé

Dýňová polévka s vanilkou

1 menší dýně hokkaido, 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce kari, sůl, mletý pepř, 1 malý rajčatový protlak, kousek másla, 1 vanilkový lusk, zakysaná smetana a zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »

Bramborová kaše s dýní

600 g brambor (moučný typ C), 2 petržele, 1 větší dýně (asi 2 kg), 200 ml teplého mléka, 30 g rostliného tuku, 50 g másla, sůl, 1lžička kari
Číst dále »
30 října., 2025
Polévky teplé

Halloweenská dýňová polévka

1 kg moučnaté dýně (nejlépe Hokkaido), 1 cibule, 4 stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje, 3/4 l vody nebo vývaru, sůl, mletý pepř, 1 lžíce kari koření, čerstvá chilli paprička (podle chuti), zakysaná smetana
Číst dále »
27 října., 2025
Polévky teplé

Gulášová polévka s paprikami

Silná, sytá a voňavá – tahle gulášová polévka není jen jídlo, ale rovnou poctivý zážitek z jednoho hrnce, který vás zahřeje až do morku kostí.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky