Recepty veškeré

Vyberte si z 1188 receptů

6 března., 2015
Nápoje studené

Kokosovo-avokádový nápoj (smoothie)

Z avokáda vyjmeme pecku a vydlabeme dužinu. Tu dáme do mixéru, kam přilijeme i smetanový jogurt a mléko. Přihodíme kostky ledu s kokosovou moučkou a nápoj důkladně rozmixujeme. Nalijeme do sklenic, podle možností ozdobíme čerstvou bazalkou a ihned podáváme. Poznámka: Smoothie (čteme smúsý) je míchaný nápoj z čerstvého ovoce či zeleniny, mléka (popř. jogurtu či zmrzliny) a obvykle i rozsekaného ledu. Může být oslazený medem či přírodním sirupem. Smoothie vzniklo v 60. letech minulého století ve Spojených státech, nyní je však tento nápoj rozšířený po celém světě.
Číst dále »
0 komentářů

Paella (rizoto s mořskými plody)

Máme-li mražené mořské plody a loupané krevety, necháme je nejprve povolit a rozmrazenou vodu z nich poté slijeme. V hluboké pánvi si mezitím rozehřejeme olivový olej, vhodíme na něj najemno pokrájenou cibuli a po chvíli přisypeme rýži. Asi 3 minuty mícháme a opékáme, na závěr přihodíme i nakrájená rajčata s nasekaným česnekem. Zalijeme trochou vývaru, přidáme koření Paella, promícháme a vývar necháme vsáknout. Poté vývar přiléváme po sběračkách, přičemž rýži mícháme a tekutinu necháváme vždy vyvařit. Takto pokračujeme asi 10 minut, poté přidáme mořské plody s krevetami a vaříme do té doby, než bude rýže uvařená na skus (zhruba dalších 10 minut) a mořské plody s krevetami měkké (krevety zrůžoví). Na závěr podle chuti dosolíme a pokapeme citronovou nebo limetkovou šťávou. Ozdobíme zelenou petrželkou a ihned podáváme. Poznámka: Paella je španělské jídlo z rýže, které pochází z Valencie. Původně se jednalo o jedno z nejchudších jídel pro rybáře.
Číst dále »
0 komentářů
5 února., 2015
Moučníky pečené

Maková buchta

Nejprve si připravíme makovou náplň: K sypké směsi přilijeme vlažnou vodu a důkladně promícháme. Nyní si z uvedených zbylých surovin (na těsto) vytvoříme smícháním v míse těsto, které dobře propracujeme. Rozdělíme na dva díly a vyválíme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na první díl namažeme připravenou makovou náplň a přiklopíme dílem druhým. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Hotovou buchtu můžeme ještě ozdobit citronovou polevou.
Číst dále »
0 komentářů
4 února., 2015
Moučníky pečené

Rychlá mramorová bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, trochu másla nebo oleje (na vymazání formy), trochu hrubé mouky nebo krupice (na vysypání formy), 1 lžíce holandského kakaa, trochu moučkového cukru na posypání (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů

Rýžová kaše se skořicí

2 hrnky vařené rýže, 1 hrnek mléka, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce krupicového cukru , 1 lžíce mleté skořice (nebo podle chuti)
Číst dále »
0 komentářů

Boloňské těstoviny pro děti

olivový olej, 1 malá cibule, 1 stroužek česneku,1 mrkev, 80 g žampionů, kvalitní mleté maso, kuřecí vývar, rajčatový protlak, hnědý cukr
Číst dále »
0 komentářů
15 ledna., 2015
Bramborové pokrmy

Brynzové halušky

750 g syrových brambor, 130 g hladké mouky, 130 g polohrubé mouky, 1 vejce, sůl, 250 g pravé brynzy z ovčího mléka, 200 g osmažené pokrájené slaniny
Číst dále »
1 komentář

Lososové carpaccio

Lososa omyjeme a osušíme. Vcelku jej pokapeme olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou, přesypeme nasekanou zelenou petrželkou a česnekem. Osolíme a obalíme v zrnkách celého pepře. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské fólie, dáme nejprve na dvě hodiny do ledničky a poté jej přemístíme na necelou hodinu do mrazáku. Po vyndání z fólie lososa ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké (až průhledné) plátky. Lososvé carpaccio ihned podáváme (s čerstvým pečivem). Poznámka: Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.). Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se […]
Číst dále »
0 komentářů

Salát z krabích tyčinek Surimi

1 balení krabích tyčinek Surimi (prodávají se mražené nebo chlazené), 100 g velkých krevet (ty však nemusí v salátu být), sterilovaná kukuřice a hrášek (dohromady asi 200 g), 1 bílý jogurt, 4 lžíce majonézy, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, trochu citronové šťávy, čerstvé bylinky na ozdobu (podle chuti)
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky