Květák omyjeme a rozebereme na malé růžice. Vhodíme je do osolené vařicí vody, kde vaříme 4 minuty (budou měkké, ale nesmí se nám rozpadat!). Slijeme a necháme vychladnout. Cizrnu vyklopíme z plechovky a také slijeme. Slaninu si nakrájíme na malé kostičky a opečeme na sucho na pánvičce. Vmícháme prolisovaný česnek a necháme další asi 2 minuty nad
plamenem (česnek začne vonět, avšak nesmí se připálit a zhořknout!). Nyní si připravíme dresink: Smícháme vinný ocet s olejem a cukrem. Osolíme a opepříme. V míse si smícháme vychladlý uvařený květák, slitou cizrnu a opečenou slaninu s česnekem. Přelijeme připraveným dresinkem a posypeme pokrájenou pažitkou. Ihned podáváme.

Poznámka: Cizrna se podobá velkému hrachu. Je k dostání celá nebo půlená, připravují se z ní nákypy, polévky a dušené pokrmy. Na Středním východě patří cizrna mezi základní potraviny, je však součástí i mnoha evropských a orientálních pokrmů. Náš článek o tom, proč je cizrna zdravá a jak ji připravit, si přečtěte ZDE