Polévky teplé

Vyberte si z 103 receptů

Srpen 20., 2020
Polévky teplé

Cuketová krémová polévka

2 menší zelené cukety, 2 cibule, 80 g másla, 1 a 1/2 l zeleninového vývaru, 200 ml smetany, muškátový květ nebo špetka curry, sůl, mletý pepř, čerstvé bylinky na ozdobu (např. petrželka a pažitka)
Číst dále »
0 komentářů
Srpen 7., 2020
Polévky teplé

Pikantní rajčatová polévka

Jako první si připravíme rajčata: Ta nejprve na spodní straně nařízneme do kříže. Poté je vhodíme je do vroucí vody. Po cca 10 sekundách (až se zkroutí naříznutá slupka) je ponoříme do ledové vody. Slupku tak snadno stáhneme. Nyní si v kastrolu si na olivovém oleji osmahneme pokrájenou cibuli a po asi 3 minutách smažení a míchání přidáme nasekaný česnek s chilli papričkou. Po další minutě přihodíme oloupaná rajčata a zalijeme vodou nebo vývarem. Vaříme asi 10 minut, poté rozmixujeme tyčovým mixerem. Dochutíme solí, mletým pepřem, mletou skořicí a trochou cukru. Nalijeme na talíře, přelijeme trochou kokosového mléka či zakysané smetany. Hotovou polévku ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 21., 2020
Polévky teplé

Smetanová polévka z červené čočky

200 g červené čočky, 1 cibule, 1 větší mrkev, 2 stroužky česneku, 2 lžíce másla, 1 litr zeleninového vývaru, 1/2 lžičky kurkumy, 1/2 lžičky drceného kmínu (nejlepší je použít římský kmín), 1 kelímek zakysané smetany, 2 lžíce rajčatového protlaku, sůl a citronová šťáva (podle chuti). Na ozdobu: sušená rajčata, lístky čerstvé bazalky a černé sezamové semínko – nemusí být.
Číst dále »
0 komentářů
Červen 15., 2020
Polévky teplé

Pálivá thajská polévka (Tom yum kung)

1 litr masového vývaru, svazeček sušené citronové trávy, 3 lžičky koriandru, kousek čerstvého zázvoru, několik cherry rajčat, 50 g hub (např. čínské houby), 100 g tygřích krevet (případně i jiné mořské plody), 4 lžíce rybí omáčky, 2 lžíce chilli pasty, 4 lžíce citronové šťávy, 1 až 2 malé chilli papričky, kokosové mléko v plechovce (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů
Červen 4., 2020
Polévky teplé

Italská polévka Minestrone

3 lžíce olivového oleje, 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 200 g fazolí, cca 1 a 1/2 l vody nebo vývaru, 1 konzerva loupaných rajčat, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 mrkve, kousek bulvového celeru, 2 brambory, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nať z čerstvé petržele (případně i čerstvá tymiánová nať), sůl a pepř
Číst dále »
0 komentářů
Červen 1., 2020
Polévky teplé

Květáková polévka pro děti

Květák rozebereme na malé růžičky a omyjeme. Cibuli s bramborem oloupeme a pokrájíme na malé kousky. Na másle nejprve osmahneme jemně cibuli a po chvíli přihodíme i brambory s květákem. Zamícháme, necháme provonět a přelijeme zeleninovým vývarem. Vaříme asi 15 minut, dokud nejsou květák i brambory měkké. Poté rozmixujeme do hladkého krému a jemně dochutíme pažitkou a citronovou šťávou, popřípadě ještě solí. Poznámka: Pro větší děti můžete tuto polévku doplnit rybičkami se sezamem – moc se jim budou v polévce líbit!
Číst dále »
0 komentářů

Brokolicová polévka pro děti

Očištěnou a na růžičky rozebranou brokolici dáme do osolené vařicí vody a vaříme asi 8 minut. Na másle si mezitím orestujeme očištěnou a na kousky pokrájenou mrkev a na kolečka pokrájený pórek. Zalijeme vývarem z brokolice a mlékem, přidáme pohankové vločky a rozvaříme je doměkka. Přidáme uvařenou brokolici (pár kousků si necháme stranou) a ochucovadlo Solčanku. Nyní si z polévky odebereme několik kousků mrkve a zbylou polévku rozmixujeme dohladka. Z toastového chleba vykrájíme vykrajovátkem libovolné tvary (např. srdíčka) a ty opečeme na másle dozlatova. Některá srdíčka vhodíme do polévky a některá napíchneme spolu s brokolicí a mrkví na špejli. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Špenátová polévka pro děti

asi 1/2 kg čerstvého špenátu, kousek másla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 brambor, 1/2 l vody nebo vývaru, 1/2 l plnotučného mléka, sůl, trochu citronové kůry z chemicky neošetřeného (bio) citronu, 3 lžíce plnotučné zakysané smetany, kousek červené papriky a zelená petrželka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů

Rajčatová polévka pro děti

Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme. Pokrájíme je na menší kousky a dáme je na 10 minut vařit do osolené vody spolu s novým kořením. Poté je přecedíme přes jemné sítko a přidáme olivový olej s rajčatovým protlakem. Dochutíme troškou mleté skořice, cukrem a jablečným octem, případně ještě jemně dosolíme. Mezitím si zvlášť uvaříme těstoviny a uvařené je vmícháme do polévky. Hotovou polévku servírujeme do misek, kde na hladinu uděláme “puntíky” ze zakysané smetany. Pro ozdobu k misce můžeme ještě na dřevěnou špejli (bez ostrého konce) napíchnout malá rajčátka a lístky bazalky. Ihned podáváme. Poznámka: Polévku podáváme například s domácími tyčinkami grissini – recept na ně naleznete ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky