Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si na másle osmahneme pokrájenou cibulku dozlatova a zelenou petrželku nasekáme nadrobno. Brambory uvařené doměkka slijeme, rozšťoucháme nejprve šťouchadlem, přilijeme smetanu a našleháme do podoby kaše. Přimícháme osmaženou cibulku s nasekanou petrželkou, osolíme podle chuti a můžeme podávat.
Těsto: 1 a 1/2 kg brambor, 450 g hrubé mouky, 150 g hrubé krupice, trochu soli, 1 vejce Dále: cca 30 švestek, 50 g másla, 50 g rozdrcených vlašských ořechů, 50 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice
4 velké brambory, olivový olej, 150 g šunky (nebo slaniny), 100 g tvrdého sýra (např. eidam 45%), 100 g plísňového sýra (např. niva), mletý vícebarevný pepř, zelená petrželka na ozdobu