Znáte jacked potatoes neboli brambory v kabátku? Jsou to křupavé brambory pečené ve slupce v troubě, naplněné chutnou náplní. My jsme jako náplň použili sýr akawi se slaninou a česnekem, který dodá pečeným bramborům perfektní šmrnc. Na jacked potatoes se sýrem akawi si připravíme: asi 6 ks větších brambor, 100 g rozpuštěného másla, 2 jarní cibulky, 150 g slaniny, 1 balení sýra akawi Ranko (přírodní či kořeněný), 1/2 červené papriky, 1 zakysanou smetanu (např. Ranko), 2 stroužky česneku, mletý pepř a sůl (nemusí být) a 100 g strouhaného sýra (např. čedaru).
Brambory očistíme (škrábat nemusíme) a dáme vařit – nejlepší je to v páře, ale můžeme je dát klasicky do vody. Mezitím si do větší mísy vymačkáme citronovou šťávu a přidáme do ní olivový olej, rozpuštěné máslo, sůl a nasekané čerstvé bylinky. Řádně promícháme. Přidáme i uvařené brambory, již jen jemně promícháme a necháme je nasáknout a obalit bylinkovou směsí. Podáváme k masu, pečené zelenině, rybám nebo třeba samotné k zakysanému mléku.
Přinášíme vám přílohu nabitou vitamíny a zajímavou chutí. Skvěle se hodí k dlouho pečeným hovězím masům, nebo k drůbeži. Pojďte s námi vyzkoušet pečené batáty se skořicí a bylinkami.
Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody. Mezitím si na másle osmahneme pokrájenou cibulku dozlatova a zelenou petrželku nasekáme nadrobno. Brambory uvařené doměkka slijeme, rozšťoucháme nejprve šťouchadlem, přilijeme smetanu a našleháme do podoby kaše. Přimícháme osmaženou cibulku s nasekanou petrželkou, osolíme podle chuti a můžeme podávat.