Bramborové pokrmy

Vyberte si z 51 receptů

Pečené pikantní brambory

800 g brambor, 1 lžička hrubě mletého chilli, 1/2 lžičky oregana, 4 lžíce olivového oleje, 4 stroužky neloupaného česneku, sůl, pepř mletý (trojbarevný), čerstvá bazalka na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
31 října., 2018
Bramborové pokrmy

Irské bramborové placky Boxty

Boxty jsou typické irské bramborové placičky, které se skvěle hodí ke snídani s nakyslou jablečnou omáčkou, s osmaženou slaninou, klobáskou, volským okem,nebo míchanými vejci.
Číst dále »
0 komentářů

Bramborová kaše s dýní

600 g brambor (moučný typ C), 2 petržele, 1 větší dýně (asi 2 kg), 200 ml teplého mléka, 30 g rostliného tuku, 50 g másla, sůl, 1lžička kari
Číst dále »
0 komentářů

Teplý bramborový salát

Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a necháme je mírně vychladnout. Poté slupku sloupneme a brambory pokrájíme. Pokrájené brambory vložíme do misky s víkem (případně do kastrůlku s pokličkou) a zatím nezavíráme. Pokapeme olivovým olejem a opepříme. Poté si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. V malém kastrůlku si smícháme vodu, vinný ocet, cukr a sůl a do tohoto nálevu vhodíme pokrájenou cibuli. Dáme na plotýnku, zahřejeme a necháme cibuli mírně zesklovatět. Vmícháme propasírovný česnek a ještě asi minutu zahříváme (česnek se rozvoní, ale nesmí se opéct, rovněž cibule musí zůstat polosyrová). Horké okamžitě přelijeme přes brambory a uzavřeme. Protřeseme (promícháme). Nálev se vsákne do brambor a dodá jim lahodnou chuť. Hotový bramborový salát posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme samotný nebo například k masu.
Číst dále »
0 komentářů

Ruský bramborový salát Olivier

1/2 kg brambor, sterilovaný hrášek s karotkou, menší cibule, 1 natvrdo vařené vejce, sterilovaná sladkokyselá okurka, sůl
Číst dále »
0 komentářů

Zapečená bramborovo-mrkvová kaše

1 kg brambor, 4 větší mrkve, sůl, trochu mléka, kousek másla, 4 žloutky, 1 dl smetany ke šlehání, 100 g tvrdého sýra, muškátový oříšek
Číst dále »
0 komentářů

Bramborový toč

Z trochy teplého mléka, cukru a droždí si připravíme kvásek. Mezitím smícháme mouku s nastrouhanými syrovými brambory, vejcem a mlékem. Ochutíme solí, majoránkou a prolisovaným česnekem.  Přidáme kvásek a těsto promícháme. Necháme v teple kynout (zhruba jednu hodinu). Po vykynutí těsto nalijeme na vymazaný plech a pečeme v předem vyhřáté troubě při 180°C asi půl hodiny. Podáváme například k vařené čočce nebo houbové omáčce.
Číst dále »
0 komentářů
24 ledna., 2017
Bramborové pokrmy

Bramborové noky s omáčkou pesto

Noky: Neoloupané brambory dáme vařit. Uvařené zcedíme, oloupeme a ještě horké rozšťoucháme šťouchadlem. Přidáme hladkou mouku se solí a vypracujeme do hladké, mírně lepkavé směsi. Trochou hladké mouky poprášíme vál a z těsta vytvoříme několik šišek silných asi 3 cm. Ty pak pokrájíme na kousky dlouhé okolo 2 cm. Vzniklé noky můžeme ještě zmáčknout mezi prstem a vidličkou (získají tak tvar originálních italských gnocchi). Mezitím si dáme vařit vodu do velkého hrnce. Noky vhodíme do vařicí vody a vyndaváme je (např. cedníkem) ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. Pesto: Bazalkové pesto buď můžeme koupit již hotové ve skleničce nebo si jej vyrobíme z výše uvedených ingrediencí sami doma. Recept naleznete ZDE Na závěr naservírujeme horké noky talíř a přelijeme omáčkou pesto (stačí 1 lžíce na 1 porci). Posypeme strouhaným sýrem a podle chuti ještě ozdobíme lístkem čerstvé bazalky. Ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů

Bramborový salát se zakysanou smetanou

650 g brambor, 2 červené cibule, 1/2 salátové okurky, 1 kelímek zakysané smetany Ranko, vinný ocet, cukr, sůl, mletý pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 kvalitní párky, čerstvá zelená pažitka
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky