Pro gurmány

Vyberte si z 487 receptů

29 října., 2024
Domácí výrobky

Domácí slaný karamel

Karamel všichni známe, ale vyzkoušeli jste už někdy chuť slaného karamelu? Sůl karamel krásné zvýrazní a dodá opravdu netradiční kulinářský zážitek. Na slaný karamel si připravíme: 1 hrnek krystalového cukru, 6 lžic vody, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 hrnek smetany ke šlehání a 1 lžičku mořské soli.
Číst dále »
25 října., 2024
Domácí výrobky

Domácí granola

Domácí granola je vlastně doma zapečené müsli, jehož ingredience si sestavíte podle toho, co máte rádi. My jsme kromě ovesných vloček použili kukuřičné lupínky, oříšky, semínka, skořici a med. S čerstvým jablkem a trochou mléka k snídani pak nemá granola chybu! Na domácí granolu si připravíme: 1 hrnek ovesných vloček, 1/2 hrnku vlašských ořechů, 1/2 hrnku lískových ořechů, 1/2 hrnku mandlí, 1/2 hrnku kešu, 1/2 hrnku slunečnicových semínek, 1/2 hrnku rozinek, 4 lžíce lněného semínka, 1 hrnek kukuřičných lupínků, 1 lžíci mleté skořice, trošku soli, trošku mletého kardamomu, 4 lžíce rozpuštěného kokosového oleje a 4 lžíce tekutého medu. K podávání pak ještě: trochu mléka (popř. jogurtu či tvarohu) a nakrájené jablko.
Číst dále »
21 října., 2024

Dýňové noky s parmazánem

1 kg dýně, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 120 g másla, olivový olej, 100 g parmezánu, olej na smažení, bylinky, sůl, pepř
Číst dále »
15 října., 2024
Moučníky pečené

Sušenky s cornflakes

Tyhle sušenky s kukuřičnými lupínky nemají chybu! Vlastně… mají. Nebudete s jejich zobáním chtít přestat! Na sušenky s cornflakes si připravíme: ½ měkkého másla (125 g), 80 g moučkového cukru, 150 g polohrubé mouky, 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva, 1 vejce, 100 g rozinek, ½ lžičky mleté skořice, trochu vanilkového extraktu a 100 g kukuřičných lupínků (doporučujeme naše cornflakes Nový Den).
Číst dále »
7 října., 2024
Houby

Plněné houby se slaninou a sýrem

Nejprve si očistíme houby. Poté pokrájíme sýr se šunkou na malé kousky, ochutíme prolisovaným česnekem a touto náplní naplníme připravené houby. Přendáme na pekáček, naplněné houby překapeme olivovým olejem a posypeme nejemno nasekanými bylinkami. Osolíme, opepříme a vložíme do trouby předehřáté na 180°C, kde pečeme 15 až 20 minut dozlatova. Podáváme jako přílohu, nebo jako hlavní jídlo (třeba se salátem).
Číst dále »

Domácí sušená zelenina do polévek

1/2 kg mrkve, 1/2 kg petržele, 1/4 kg celeru (včetně řapíků), 2 cibule, 8 stroužků česneku, 2 červené papriky, 2 hrsti čerstvých hub (např. hříbků nebo žampionů), bylinky podle chuti a možností (libeček, zelená petrželka, pažitka, bazalka…), 150 g hrubozrnné soli, 10 kuliček barevného pepře
Číst dále »

Zeleninový pokrm Ratatouille

1 větší lilek, 2 menší cukety, 2 červené nebo žluté papriky, 1 malá dýně hokkaido, 3 cibule, olivový olej, 2 plechovky loupaných krájených konzervovaných rajčat, 6 stroužků česneku, sůl, čerstvě mletý pepř, bylinky podle chuti (bazalka, tymián, rozmarýn… atd)
Číst dále »
2 října., 2024
Sladká jídla

Dýňové vafle

Z dýní nemusíte uvařit pokaždé jen polévku. Vyzkoušejte tyto sladké vafle, které na vás dýchnou chutí podzimu. Na dýňové vafle si připravíme: 2 vejce, 2 lžíce cukru, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku dýňového pyré, 1 lžíci prášku do pečiva, 1/2 lžičky mleté skořice, špetku muškátového oříšku, špetku anýzu a 1/2 hrnku hladké mouky.
Číst dále »
2 října., 2024
Drůbež

Pečené kuře s jablky

1 kuře, směs koření na pečené či grilované kuře, 4 jablka, 1/2 litru tmavého piva, 200 g másla, čerstvý rozmarýn (nemusí být)
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky