Oběd

Vyberte si z 520 receptů

Špenátová omeleta

Nejprve si rozšleháme vejce se smetanou a přidáme k nim prolisovaný česnek s trochou soli, mletého pepře a špetkou nastrouhaného či mletého muškátového oříšku. Vzniklou směs nalijeme naběračkou na pánvičku s rozpáleným olejem a poklademe špenátovými listy. Omeletu opečeme dozlatova, na poslední minutku pečení pak přesypeme nastrouhaným sýrem. Přendáme na talíře a ihned podáváme.
Číst dále »
4 dubna., 2025
Saláty

Salát Niçoise

Salát Niçoise je známým a oblíbeným francouzským salátem. Pojďte jej vyzkoušet s námi!
Číst dále »
28 března., 2025
Přílohy

Pohanka se špenátem a žampiony

Pohanku probereme, propláchneme studenou vodou a dáme do hrnce. Zalijeme horkou vodou, přidáme nové koření a sůl a pod pokličkou přivedeme k varu. Oheň ztlumíme a pár minut necháme pohanku nasáknout tekutinu do sebe. Poté plamen úplně vypneme a pohanku necháme nabobtnat a pod pokličkou zcela dojít. Mezitím si na másle na pánvičce opečeme pokrájené žampiony. Asi po 5 minutách opékání dozlatova k nim přihodíme lístky špenátu a prolisovaný česnek. Za stálého míchání opékáme poslední minutku, aby se chutě propojili. Takto připravenou směs vmícháme do uvařené pohanky a hotový pokrm můžeme podávat. Samotný, nebo jako přílohu.
Číst dále »

Polévka z mungo fazolí

Mungo fazole si nejlépe den předem namočíme do vody. Na olivovém oleji si osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, mrkev a řapíkatý celer. Vše posypeme kari kořením. Přidáme mungo fazole a zalijeme vývarem. Do hrnce vložíme bobkový list a podle chuti i chilli papričku. Vše necháme pomalu vařit. Až jsou fazolky a ostatní zelenina měkké, stáhneme z plamenu a část zeleniny a fazolek rozmixujeme tyčovým mixérem a vrátíme zpátky do hrnce. Tím zajistíme, že se polévka zahustí. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Ozdobíme čerstvě nakrájenou pažitkou nebo petrželkou.
Číst dále »
24 března., 2025
Polévky teplé

Polévka z jarní cibulky

Naťové (jarní) cibulky si nakrájíme na kolečka. Brambory a mrkev očistíme a nakrájíme na menší kousky. Cibulku, brambory i mrkev vhodíme na rozpálené máslo a za stálého míchání osmahneme. Poté přidáme prolisovaný česnek, zalijeme vývarem a necháme vařit. Až je zelenina měkká, rozmixujeme ji tyčovým mixérem dohladka. Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem a citronem dle chuti. Podáváme s toustovým chlebem opečeným na másle.
Číst dále »
20 března., 2025
Polévky teplé

Jarní zeleninová polévka

2 brambory, 2 mrkve, 1 petržel, 1 malá kedlubna, 1 hrst zeleného hrášku (čerstvého nebo mraženého), 1 menší pórek, kousek řapíkatého celeru (i s natí), 4 lžíce másla, 3 stroužky česneku, 1 a 1/2 l drůbežího vývaru, sůl, mletý pepř, zelená petrželka
Číst dále »
11 března., 2025
Drůbež

Česnekové kuře

1 celé kuře, 3 větší paličky česneku, 4 dl bílého vína, 8 lžic olivového oleje, sůl, 2 cibule, 3 mrkve, 10 brambor, 100 g másla, čerstvý rozmarýn
Číst dále »
11 března., 2025
Saláty

Caesar salát s lososem

Lososa očistíme (omyjeme a osušíme), nakrájíme na menší kostky a lehce potřeme olivovým olejem. Zprudka jej opečeme na nepřilnavé pánvi dozlatova (uvnitř by však maso mělo zůstat měkké) – pečeme asi 2 až 3 minuty z každé strany. Opečené kousky lososa mírně osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme chvilku odležet. Nyní si připravíme dresink: Ten vyrobíme tak, že všechny uvedené ingredience ušleháme ponorným mixérem a vzniklý dresink dáme vychladit. Opečeného lososa dáme dáme do mísy, na pánev přilijeme olivovým olej a osmažíme na něm na kostičky nakrájenou bílou bagetu. Při opékání ke krutonům z bagety přidáme i prolisovaný česnek a na závěr krutony trochu osolíme. Poté omyjeme, osušíme a natrháme ledový salát a nakrájíme cherry rajčátka. Obojí dáme do mísy s opečenými kousky lososa, přihodíme krutony z bagetky a vše zalijeme vychlazeným dresinkem. Posypeme strouhaným parmazánem či jiným oblíbeným sýrem a můžeme podávat. Poznámka: Caesar (čteme césar) salát poprvé vytvořil Ital Caesar Cardini (1896-1956), který emigroval z Itálie do USA a vedl restauraci nejen tam (konkrétně v San Diegu), ale i v 17 mil vzdálené mexické Tijuaně. Jeho původní verze Caesar salátu se od té současné liší jen tím, že Cardini do dresinku nepřidával ančovičky (místo nich dával worchestrovou omáčku). Každopádně již tenkrát v salátu […]
Číst dále »
4 března., 2025
Polévky teplé

Brokolicová polévka s česnekem

Brokolici očistíme, omyjeme a rozdělíme na růžičky, košťály oloupeme a nakrájíme na plátky. Brambor a mrkev oloupeme. Cibuli a česnek také oloupeme, pokrájíme a podusíme na rozpáleném másle (nejprve cibuli a po chvilce vhodíme i česnek). Přidáme nakrájené košťály, brambor a mrkev pokrájené na kousky a chvíli restujeme. Přilijeme vývar a povaříme na mírném ohni asi 5 minut. Přidáme růžičky brokolice a vaříme dalších 10 minut. Poté vše rozmixujeme. Pro zjemnění přidáme zakysanou smetanu, dochutíme solí, pepřem a strouhaným muškátovým oříškem. Hotovou brokolicovou polévku hned podáváme.
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky