Oběd

Vyberte si z 519 receptů

10 října., 2025
Přílohy

Květáková kaše

Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Spolu s oloupanými stroužky česneku dáme vařit do osolené vroucí vody. Vaříme doměkka po dobu zhruba 15 minut a poté veškerou vodu slijeme. Do hrnce přilijeme teplou smetanu a rozmixujeme tyčovým ručním mixerem dohladka. Dochutíme solí, mletým pepřem a troškou strouhaného muškátového oříšku. Květákovou kaši před servírováním posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme ke stejným jídlům jako bramborovou kaši.
Číst dále »
10 října., 2025
Polévky teplé

Kuřecí vývar s domácími nudličkami

Poctivý kuřecí vývar s nudličkami, jaký dělávala babička – to je chuť, která se neomrzí. Polévka: 400 g kuřete nebo kuřecích kostí, 1 a 1/2 litru vody, 1 mrkev, 1 petržel, 1/2 celeru, 1 cibule, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, 2 bobkové listy, sůl, mletý pepř, zelená petrželka Nudličky: 4 lžíce hrubé mouky, 1 vejce
Číst dále »

Falešná dršťková polévka z kotrče

400 g kotrče kadeřavého, 4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžíce sladké mleté papriky, špetka pálivé papriky, asi 1 l vody nebo vývaru, kousek másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, majoránka, nať z jarní cibulky na ozdobu
Číst dále »
10 října., 2025
Zeleninová jídla

Dýňové placičky

Oranžový zázrak na talíři – dýňové placičky, které vykouzlí pravý gurmánský zážitek. 1 menší dýně, 2 mrkve, svazek jarní cibulky, trošku olivového oleje, cca 350 g vařené rýže, 150 g tvrdého sýra, 3 vejce, strouhanka, sůl, mletý pepř, olej na smažení
Číst dále »
7 října., 2025
Bramborové pokrmy

Štouchané brambory se zelím a slaninou

Když se spojí brambory, zelí a křupavá slanina, vznikne jídlo, které chutná po neděli i v obyčejný den. 1 kg moučných brambor (typu C), 2 lžíce sádla, 2 cibule, 200 g anglické slaniny, 2 stroužky česneku, 1 sklenice sterilovaného zelí (vyzkoušejte naši značku Dle Gusta), sůl, mletý pepř, trošku mletého či strouhaného muškátového oříšku, čerstvá zelená petrželka na ozdobu a kvalitní párky nebo klobásy (nemusí být)
Číst dále »

Česneková bramborová kaše

1 kg moučných brambor, 1 palička česneku, 150 g másla, sůl a mletý pepř, 1 hrnek mléka
Číst dále »
7 října., 2025
Přílohy

Hráškovo-mátová kaše

Udělejte si podzim voňavější a barevnější s hráškově-mátovou kaší, která potěší oči i chuťové buňky. 1 svazek jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, svazek čerstvé máty, 500 g čerstvého (popř. mraženého hrášku), 1 dl vody nebo zeleninového vývaru, 2 lžíce másla, sůl, mletý pepř a oblíbené bylinkové pesto podle chuti (nemusí být)
Číst dále »

Dýňové pyré

Pokud děláte dýňové muffiny, dýňové vafle, dýňové brownies, dýňové lívanečky, nebo třeba dýňový dort, budete na vše potřebovat dýňové pyré. Víte, jak ho připravit? Na dýňové pyré budeme potřebovat: 1 větší dýni, 3 lžíce másla, 4 lžíce cukru a zhruba 2 dl vody.
Číst dále »
6 října., 2025
Zeleninová jídla

Pečená zelenina s javorovým sirupem

Vyzkoušejte naši výtečnou pečenou zeleninu s javorovým sirupem a vytvoříte si na ní závislost! Budeme potřebovat: 4 mrkve, 4 petržele, 3 předvařené červené řepy, 2 cibule, 1 palice česneku, 1 citron, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce javorového sirupu, sůl, mletý pepř a tymián (čerstvý či sušený)
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky