Játra omyjeme a osušíme. Spolu se slaninou nakrájíme na kousky (játra na větší, slaninu na menší). Cibuli oloupeme a nakrájíme na dílky. Vše střídavě napichujeme na špejle, které jsme předtím namočili do vody (aby se nepřipalovaly). Ražniči osmažíme v oleji ze všech stran – raději pomalu a delší dobu, aby byla játra hotová a měkká. Na závěr osolíme a opepříme a naservírujeme na listy zeleného salátu. Podáváme s čerstvým chlebem.
3 jablka, asi 5 stonků řapíkatého celeru, 50 g ledového salátu (nebo i jiných listů salátu), 100 g oblíbeného sýra, 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce vinného octa, 1 lžička krupicového cukru, sůl, mletý pepř, 100 g vyloupaných vlašských ořechů a sušené brusinky (podle chuti)
Do jogurtu dáme nasekaný kopr. Nakrájíme si okurku na malé kousky a vymačkáme z ní vodu a přidáme do jogurtu. Ochutíme solí, pepřem a olejem. Vše důkladně promícháme. Na závěr můžeme posypat nakrájenou pažitkou. Poznámka: Dip se skvěle hodí k rybám či zeleninovým pokrmům, použít se ale dá také k nakrájené zelenině (např. mrkev, okurka, řapíkatý celer…).