Oběd

Vyberte si z 520 receptů

10 července., 2024
Rýžové pokrmy

Rizoto se sušenými rajčaty

4 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 400 g rýže (nejlepší je kulatá rýže zvaná arborio), 3 stroužky česneku, 2 dl bílého vína, cca 1 litr vývaru, sklenička naložených sušených rajčat v oleji, sůl, čerstvě mletý pepř
Číst dále »
10 července., 2024
Polévky teplé

Gulášová polévka s paprikami

Hovězí maso omyjeme, osušíme a pokrájíme na kostičky. Cibuli a česnek oloupeme a pokrájíme nadrobno. Ve větším hrnci si rozehřejeme kousek sádla a osmažíme na něm nejprve cibuli, po pár minutách i česnek a po další minutě přihodíme i pokrájené maso. To osmahneme dozlatova ze všech stran. Stáhneme z ohně, vmícháme rajčatový protlak, mletou sladkou papriku a trochu kmínu. Zalijeme vodou nebo vývarem a dáme opět vařit. Mezitím si oloupeme brambory a nakrájíme je na kostičky. Červenou i žlutou papriku zbavíme jádřince a nakrájíme je na malé kousky. Také párek (popř. klobásku) pokrájíme na kolečka. Když je maso téměř měkké, přidáme do polévky pokrájené brambory, papriky i párek (klobásku) a vše dovaříme doměkka. Dochutíme solí a pepřem. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s pečivem.
Číst dále »
8 července., 2024
Saláty

Salát se zálivkou vinaigrette

Saláty omyjeme, osušíme a natrháme na kousky. Cherry rajčátka omyjeme a pokrájíme. Toastový chléb nakrájíme na kostičky, na pánvičce si rozpustíme máslo a dáme do něj na chviličku opékat prolisovaný česnek. Česnek vyndáme (nesmí se spálit, jen předat své aroma máslu) a kostičky chleba v takto voňavém másle opečeme dozlatova. Opečené krutony necháme vychladnout. Nyní si do mixeru nalijeme vinný ocet a přidáme k němu trochu soli, mletého pepře a čerstvých bylinek s oloupaným stroužkem česneku. Mixujeme asi 10 až 15 sekund, poté přilijeme olivový olej a mixujeme opět 10 až 15 sekund. Hotovou zálivku přelijeme z mixeru na salát s opečenými krutony, jemně promícháme a podle možností přesypeme strouhaným parmazánem. Ihned podáváme. Poznámka: Vinaigrette (čteme vinagret) je směs oleje (např. olivového nebo kukuřičného) s octem (většinou vinným), zpravidla ochucená bylinkami a kořením. Používá se nejčastěji jako zálivka, ale také jako studená omáčka nebo marináda. Vinaigrette je zdrobnělinou z francouzského „vinaigre“, což bývá překládáno jako “ francouzský dresink „.
Číst dále »
4 července., 2024
Zeleninová jídla

Zapečený lilek s rajčaty a mozzarellou

Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
Číst dále »
4 července., 2024
Bezmasá jídla

Vaječná omeleta (frittata) s žampiony a fazolkami

3 žampiony, 100 g zelených fazolek v nálevu, 8 vajec, sůl, čerstvě mletý pepř, 200 g sýra (např. čedaru), 4 lžíce olivového oleje
Číst dále »
26 června., 2024
Mleté maso

Rajčatová omáčka s masovými koulemi

Rajská omáčka: 5 lžic olivového oleje, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 větší plechovka sterilovaných loupaných rajčat, voda nebo masový vývar (cca 1 litr), sůl, 8 kuliček nového koření, 8 kuliček pepře, 3 bobkové listy, 3 hřebíčky, malá konzerva rajského protlaku, 1 lžíce cukru, 1/2 lžičky mleté skořice Masové koule: 500 g mletého masa, 2 vejce, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 3 stroužky česneku, sůl, nať zelené petrželky, majoránka, pepř, 1 lžička mleté papriky, olej na smažení
Číst dále »
12 června., 2024
Bezmasá jídla

Vegetariánský burger

Fazole včetně nálevu rozmačkáme vidličkou na kaši. Mrkev oloupeme a nastrouháme. Smícháme s fazolemi, přidáme chia semínka a ochutíme solí s pepřem a nasekanou zelenou petrželkou. Necháme ve směsi nasáknout chia semínka – zhruba hodinku. Poté tvarujeme burgery, které opečeme na pánvi s trochou oleje dozlatova. Bulky (housky) rozkrojíme a opečeme na trošce másla. Poté vrstvíme zeleninu i opečený burger mezi housky. Podle chuti přidáme dresing nebo majonézu, spíchneme špejlí a ihned podáváme.
Číst dále »

Grilované hořčičné kotlety

Máte chuť na pořádný kus steaku? Dodejte mu říz a přichystejte výbornou hořčičnou marinádu. Garantujeme vám, že tento kousek vepřového při konzumaci nepotřebuje ani kapku žádné další dochucovací omáčky. Nachystejte si: 4 vepřové kotlety, 2 lžíce kremžské hořčice, 2 lžíce dijonské hořčice, 2 lžíce medu, 1 lžičku koření (vyzkoušejte gril nebo steak Dle Gusta), 2 stroužky česneku, 1 lžíci sójové omáčky, 1 lžíci jablečného octa, hrubozrnnou sůl a čerstvě mletý pepř
Číst dále »
10 června., 2024
Polévky teplé

Koprová polévka

1 svazeček čerstvého kopru, 1 a 1/2 l vody, sůl, pepř, 1 lžička kmínu, 5 středně velkých brambor, 2 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 1 kelímek smetany 13 % (vyzkoušejte smetanu Ranko), trochu citronové šťávy, kousek másla, trochu čerstvého kopru na ozdobu
Číst dále »

Vyhledávání receptů

Rubriky