Nejprve si namočíme řasu a houby shitake – do studené vody na 15 minut. Vodu scedíme, ale vodu z řas nevyléváme. Tofu nakrájíme na malé kostičky a zprudka opražíme na oleji, přebytečný tuk necháme nasát do ubrousku. Stejně tak orestujeme najemno nakrájené houby shitake. Jarní cibulku nebo pórek nasekáme najemno. Vývar smícháme s vodou z řas, přidáme najemno nakrájené řasy, jarní cibulku nebo pórek a krátce prohřejeme. Nevaříme! Mezi tím v troše odebraného vývaru rozmícháme miso pastu, přidáme sójovou omáčku a vmícháme do polévky. Podáváme v mističkách dozdobené opraženým tofu a houbami shitake. Podle chuti můžeme přidat libovolnou blanšírovanou zeleninu, uvařené pšeničné nudle, čerstvé klíčky a výhonky nebo nasekaný zázvor.

Poznámka: Miso je tradiční japonská polévka, které se přezdívá „polévka dlouhověkosti“. Je to právě díky použité miso pastě, jež se vyrábí fermentací sójových bobů a je významným zdrojem probiotik sloužící k posílení imunitního systému.