S dýňovými recepty ještě nekončíme! Dýňové pyré můžeme využít na neobvyklou ranní snídani. Budeme potřebovat: 2 lžíce dýňového pyré, 1 lžíce medu, sůl, ovesné vločky (množství přizpůsobte tomu, kolik sami sníte), mléko (tolik, aby všechny vločky pokrylo), špetka skořice, špetka muškátového oříšku, špetka mletého zázvoru, rozinky a oříšky
Pokud děláte dýňové muffiny, dýňové vafle, dýňové brownies, dýňové lívanečky, nebo třeba dýňový dort, budete na vše potřebovat dýňové pyré. Víte, jak ho připravit? Na dýňové pyré budeme potřebovat: 1 větší dýni, 3 lžíce másla, 4 lžíce cukru a zhruba 2 dl vody.
Dýni rozkrojíme, vydlabeme vnitřek se semínky a dýni omyjeme. Její dužinu nakrájíme na menší kostky a ty dáme na plech spolu s pokrájenou cibulí a česnekem. Pokapeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200 °Celsia. Pečeme asi 20 minut (dýně změkne a na okrajích zezlátne). V průběhu pečení dýně si připravíme rizoto: Na hlubší pánvičce si na trošce olivového oleje osmahneme nasucho rýži (jen chvíli a stále přitom mícháme), poté ji zalijeme bílým vínem a dále postupně přidáváme sběračku vody nebo zeleninového vývaru – vždy, když se předchozí tekutina téměř vyvaří. Takto pokračujeme tak dlouho (asi 15 až 20 minut), dokud není rýže hotová. Poté k ní přidáme opečené kousky dýně s cibulí a česnekem, najemno nastrouhaný kousek čerstvého zázvoru a vše promícháme. Ochutíme solí, mletým pepřem a citronovou šťávou. Podle možností přidáme pár lístků čerstvé šalvěje a můžeme podávat. Dýňové rizoto se hodí jako příloha k masu či rybě, ale výborné je i samotné.