Střední

Vyberte si z 417 receptů

17 dubna., 2023
Moučníky pečené

Koláč z batátů

Sladké brambory neboli batáty jsou právě díky své sladší chuti ideální také pro přípravu sladkých pokrmů. Vyzkoušejte tento vláčný batátový koláč.
Číst dále »
0 komentářů
17 dubna., 2023
Moučníky pečené

Čokoládové minibábovky (cupcakes)

Těsto: 120 g hořké čokolády, 150 ml mléka, 3 lžíce cukru, 2 vejce, 1 hrnek (asi 170 g) polohrubé mouky, 1 lžíce prášku do pečiva, trošku soli Krém: 150 g hořké čokolády, 150 g smetany ke šlehání, 150 g smetanového sýra mascarpone Dále: zdobení podle chuti a fantazie (lentilky, perličky, srdíčka nebo kuličky Dr. Oetker apod.)
Číst dále »
0 komentářů

Marinované artyčoky

Marinované artyčoky jsou výborné především jako příloha ke steakům či rybám.
Číst dále »
0 komentářů
12 dubna., 2023
Zeleninová jídla

Restované artyčoky

Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme nadrobno pokrájenou šalotku, restujeme, dokud nezačne zlátnout. Přidáme na plátky pokrájený česnek, citron na čtvrtinky a povařené artyčoky. Zlehka osolíme, opepříme a přidáme tymián. Pár minut restujeme, poté podlijeme vínem a necháme chvilku dusit. Podáváme ozdobené petrželkou – jen tak samotné nebo s čerstvou bagetkou a bylinkovým dipem.
Číst dále »
0 komentářů

Sekaná s vařenými vejci

1 rohlík, 1 hrnek mléka, 2 středně velké cibule, 2 lžíce sádla, 400 g mletého masa (nejlepší je směs hovězího a vepřového), sůl, mletý pepř, 3 syrová vejce, drcený kmín, 1 hrnek strouhanky, 3 natvrdo uvařená vejce
Číst dále »
0 komentářů
11 dubna., 2023
Velikonoční pokrmy

Italský koláč Pasqualina

Těsto: 450 g hladké mouky, mořská sůl, 45 ml panenského olivového oleje, 90 ml teplé vody, špetka sody nebo kypřicího prášku do pečiva Náplň: 750 g čerstvého špenátu, olivový olej, 1 cibule, 2 stroužky česneku, mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř, 1 hrst ploché petrželky, 4 vejce, 200 g sýru ricotta, 100 g strouhaného parmazánu, 1 lžička majoránky, 1 vejce na pomazání
Číst dále »
0 komentářů
8 dubna., 2023
Velikonoční pokrmy

Velikonoční bochánek (mazanec)

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek. V míse rozmícháme mouku, cukr, vanilkový cukr, máslo a sůl. Zaděláme kváskem, přilijeme žloutky a přidáme citronovou kůru. Vše vymícháme v hladké, tužší těsto.  Přidáme rozinky namočené v tuzemáku (i s tuzemákem) a mandle. Poprášíme moukou a necháme zakryté v teple asi hodinu odpočívat. Pak na plech vytvarujeme jeden velký nebo dva menší bochánky a necháme ještě asi půl hodiny kynout. Před vložením do trouby nahoře bochánek křížem „nastřihneme“ a oblepíme proužky pečicího papíru, aby bochánky vyběhly nahoru a ne do stran. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem (aby měl bochánek zlatavou barvu), posypeme plátky mandlí (popř. ovesnými vločkami) a dáme péct do předem vyhřáté trouby. Po zapečení (asi po 10 až 15 minutách) proužky odstraníme. Pečeme dalších 30 až 45 minut při 175°C. Po upečení bochánek pocukrujeme moučkovým cukrem a můžeme podávat.
Číst dále »
0 komentářů
8 dubna., 2023
Moučníky pečené

Velikonoční věnec

500 g polohrubé mouky, 80 g cukru, 1 balení sušeného droždí, sůl, 250 ml mléka, 1 vejce, 100 g másla, 200 g mandlí, 100 g rozinek, 2 lžíce medu, 1 lžíce smetany
Číst dále »
0 komentářů
8 dubna., 2023
Moučníky pečené

Velikonoční jidášky

Toto tradiční kynuté pečivo se peklo především na Zelený čtvrtek. Jedná se o sladké bochánky nepravidelného zakrouceného tvaru. Jidášky získaly svůj název po apoštolu Jidášovi, který zradil Ježíše Krista. Za svou zradu se poté oběsil a z tohoto důvodu se poté pečivo překládalo a kroutilo tak, aby symbolizovalo provaz.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky