Žampiony očistíme (podle chuti oloupeme i kloboučky) a překrojíme napůl. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka (několik koleček si necháme na ozdobu) a zpěníme je na olivovém oleji spolu s rozpuštěným máslem. Přidáme překrájené žampiony a za stálého míchání restujeme asi 10 minut. Osolíme, opepříme čerstvě mletým barevným pepřem a přidáme rozdrcený hřebíček a špetku tymiánu. Zalijeme bílým vínem a necháme jej téměř vydusit. Stáhneme z plamene, na závěr přidáme citronovou šťávu, posypeme zbylou jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Veškeré suroviny dáme do mixéru a mixujeme, až vznikne jemná kaše. Tuto omáčku podáváme k masovým pečením. Poznámka: Omáčku z oliv a oček vyzkoušejte například s naším pardubickým špízem – recept na něj přinášíme ZDE
1 kg nových brambor, 1 vanička měkkého tvarohu, 1 konzerva tuňáka (nejlépe kousky v olivovém oleji), 1 menší cibule, sůl, mletý bílý pepř, citron, cherry rajčátka, několik listů zeleného salátu, trochu balzamikového octa
Nejprve si dáme do lednice dobře vychladit olej s mlékem. Vychlazené je přelijeme do vysoké užší nádobky a šleháme ručním tyčovým mixérem. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem (nebo citronovou šťávou), mletým pepřem a cukrem. Smícháme s dijonskou hořčicí a můžeme podávat. Poznámka: Do domácí majonézy můžeme přidat i například utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky. Můžeme z ní vyrobit i vynikající domácí tatarskou omáčku – recept na ni máme ZDE
Rohlíky nakrájíme na kostičky a osolíme. Přidáme žloutky, mléko, mouku s práškem do pečiva a podle chuti nasekanou pažitku. Vše zamícháme a jemně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Vzniklou směs plníme do hodně vymaštěných a strouhankou vysypaných hrníčků asi do dvou třetin. Hrníčky vložíme do mikrovlnky a vaříme 8 až 9 minut. Knedlíky jsou rychlé, dobré a nedají se pokazit.