Karotky dáme do vody (vody má být tolik, aby byly přesně zakryté) a přidáme k nim máslo, cukr a bílé víno. Přivedeme k varu a za občasného míchání necháme povařit asi 10 minut. Voda se za tu dobu odpaří a na karotkách zůstane vrstva máslového karamelu. Na závěr dochutíme solí, citronovou šťávou a posypeme nasekanými bylinkami. Glazované karotky podáváme například k pečenému masu a bramborové kaši. Poznámka: Víte, co je to glazování? Je to vlastně potírání povrchu některých potravin tekutinou, která má za účel dodat jim lesklý vzhled. Obvykle se potírá vajíčkem, mlékem nebo medem.
Jednoduchá a lehká večeře, která je vhodná nejen pro milovníky vegetariánské kuchyně. Připravíme si na ni: 1 větší lilek, 3 rajčata, 1 mozzarellu, 1 malou cibuli, 1 lžíci balzamikového octa, olivový olej, sůl, mletý pepř, bylinky (např. provensálské) a kapary (nemusí být).
cca 1/2 balíčku mraženého špenátového protlaku (170 až 200 g), 2 hrnky mléka (tj. 4 až 5 dl), 2 vejce, asi 200 g polohrubé mouky, trochu soli, mletý pepř, 2 až 3 stroužky česneku, olej na smažení
Fenykl a cibuli očistíme a nakrájíme na malé kousky. Dáme dusit na máslo a dusíme tak dlouho, dokud není fenykl měkký (občas přilijeme trochu horké vody). Vmícháme strouhaný sýr, podle chuti osolíme a před servírováním posypeme vlašskými ořechy. Můžeme ještě dozdobit snítkou čerstvých fenyklových lístků, případně i několika fenyklovými semínky. Ihned podáváme!
Kedlubny oloupeme a nakrájíme na zhruba 1 cm silná kolečka. Vložíme do vroucí vody a vaříme asi 10 minut. Poté kedlubny z vody vyjmeme a necháme je vychladnout. Obalíme v mouce, v osoleném a opepřeném vajíčku a strouhance. Smažíme na oleji dozlatova. Ke smaženým kedlubnám podáváme například vařené brambory. Skvěle se k nim hodí jogurtový dip. Recept najdete ZDE. Vhodná je také domácí majonéza, recept naleznete ZDE