Zavařování a nakládání

Vyberte si z 49 receptů

Červenec 25., 2017
Zavařování a nakládání

Meruňková marmeláda z papiňáku

1 kg meruněk, trochu vody, 1/2 kg krupicového cukru, 1 balíček GelFix 2:1, šťáva z 1 citronu
Číst dále »
0 komentářů

Lipový med

1/2 kg čerstvých lipových květů, 4 l vody, 4 lžičky kyseliny citronové, 2 a 1/2 kg cukru
Číst dále »
0 komentářů

Nakládaná sušená rajčata

1 kg tvrdých zralých rajčat, 1 hrnek bílého vinného octa, 1 hrnek vody, 4 stroužky česneku, čerstvé bylinky (bazalka, rozmarýn, tymián), olivový olej
Číst dále »
2 komentáře

Džem z celých citronů

Celé citrony vložíme do většího hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly zcela potopené. Hrnec uložíme na tři dny do chladna a dvakrát denně v něm měníme vodu. Čtvrtý den vodu slijeme a citrony necháme okapat. Citrony (i skůrou) pokrájíme na kousky, přičemž jadýrka odstraníme. Zalijeme dvěma a půl litry vody a dáme na ještě jeden den do chladu. Již neslíváme a dáme dusit na zhruba 40 minut s pokličkou a asi hodinu bez pokličky, přičemž občas zamícháme. Když je kůra z citronů měkká, vsypeme krupicový a želírovací cukr. Po chvilce přidáme kyselinu citronovou a naposledy krátce povaříme. Horký džem naplníme do čistých sklenic, zavíčkujeme a sklenice obrátíme dnem vzhůru.
Číst dále »
2 komentáře

Domácí vepřová konzerva

Z bůčku odřízneme kůži a nakrájíme jí na kostičky o velikosti cca 4×4 cm. Plecko a zbytek bůčku nakrájíme na kostičky o velikosti 3×3 cm. Ve velké míse všechno maso, krom kůže osolíme a okmínujeme. Na dno sklenice položíme dva kusy kůže a přidáme maso. Sklenice by měla být plná po okraj. Do každé sklenice přidáme 2 lžičky vody a navrch opět položíme kůži. Zavíčkujeme a vložíme do kastrolu s vodou. Udržujeme teplotu na 80-85 stupních celsia asi hodinu. Poté stáhneme z plamene a necháme vychladnout. Druhý den vaříme opět hodinu. Sklenice vyjmeme a otočíme dnem nahoru. Necháme vychladnout a uložíme na tmavé místo. Poznámka: zkontrolujte, zda se víčko na sklenici dobře uchytilo. Správně zavařená konzerva by vám měla vydržet až 2 roky.
Číst dále »
0 komentářů

Mrkvový džem s rumem

1 kg mrkve, 6 citronu (na šťávu), 750 g krystalového cukru, 1 dl tuzemáku
Číst dále »
0 komentářů

Třešňová marmeláda

Také máte letos na zahradě třešní, že nevíte, co s nimi? Bublanin a koláčů už máte dost, ale byla by přeci jenom škoda, kdyby se třešně nechaly na stromě uhnít. Zkuste tuhle výbornou marmeládu.
Číst dále »
0 komentářů

Nakládané cibulky s papri(č)kou

Cibulky čistíme a rovnou dáváme do vody, do které jsme přidali ocet nebo citron, aby zůstaly pěkně bílé. Pak je přendáme do hrnce s vodou a necháme přejít varem. Poté je scedíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Máme-li velké papriky, očistíme je a nakrájíme na malé proužky, máme-li malé papričky, omyjeme je. Do připravených sklenic dáváme střídavě cibulky, prokládáme paprikou (papričkami) a přidáme vždy bobkový list, hořčičné semínko, kuličky pepře a nového koření. Zalijeme vychladlým svařeným octem s vodou, solí a cukrem. Sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Číst dále »
0 komentářů
Červenec 21., 2014
Zavařování a nakládání

Švestkový kompot z loupaných švestek

Švestky omyjeme, odstopkujeme a ponoříme na chvíli do vroucí vody (nejlépe ve spařovacím košíčku nebo cedníku). Jakmile začnou švestky u stopky praskat, vyjmeme je a ostrým nožem sloupneme. Naplníme je do sklenic, proložíme kouskem celé skořice a několika hřebíčky. Zalijeme teplým nálevem z vody a cukru a do každé sklenice před uzavřením přidáme lžíci tuzemáku. Sterilujeme 20 minut při 85°C.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky