Sladká jídla

Vyberte si z 44 receptů

16 února., 2022
Sladká jídla

Tvarohové koblížky plněné pudinkem

Nejprve si ve větší míse smícháme hladkou mouku s kypřicím práškem do pečiva. Vmícháme tvaroh, mléko, olej, oba cukry a špetku soli. Elektrickým šlehačem vše uhněteme do hladkého těsta. Vzniklé těsto rozdělíme na 10 až 12 stejných dílů a uděláme z nich koule. Ty osmažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou stran dozlatova. V průběhu smažení se pustíme do přípravy pudinkové náplně: Pudinkový prášek si rozmícháme v trošce mléka s cukrem. Zbylé mléko přivedeme téměř k varu a rozmícháme v něm rozpuštěný a oslazený pudinkový prášek. Za stálého míchání necháme pudink nad ohněm zhoustnout. Odstavíme a necháme vychladnout. Na závěr přidáme k pudinku ušlehané máslo s tvarohem a tuzemákem. Usmažené koblížky mezitím pokládáme na papírové utěrky, abychom odstranili přebytečný tuk. Pudinkovou náplň naplníme do igelitového sáčku, kterému jsme odstřihli malý roh (popř. do cukrářského sáčku se špičkou ke zdobení) a plníme jím usmažené koblížky. Koblihy je nejlepší plnit tak, že v místě, kde mají na boku kroužek po smažení, uděláme nejprve tupým koncem nějakého dřevěného štětečku dírku (o průměru asi tak 0,5 cm) a tímto otvorem pak dáváme náplň. Těsně před podáváním je pocukrujeme.
Číst dále »
0 komentářů

Fazolové brownies

500 g červených fazolí v plechovce, 1 banán, 1 hrnek celozrnné nebo ovesné mouky (popř. rozmixovaných ovesných vloček), 2 lžíce kakaa, 4 lžíce třtinového cukru nebo medu, 2/3 hrnku mléka, 3 lžíce olivového nebo kokosového oleje, 100 g vysokoprocentní hořké čokolády, 1/2 vanilkového lusku, 1 lžíce kypřicího prášku do pečiva, špetka soli, olej (na vymazání plechu), hrubá mouka (na vysypání plechu) a rozpuštěná čokoláda na ozdobu (nemusí být).
Číst dále »
0 komentářů

Švestkové knedlíky z bramborového těsta

Těsto: 1 a 1/2 kg brambor, 450 g hrubé mouky, 150 g hrubé krupice, trochu soli, 1 vejce Dále: cca 30 švestek, 50 g másla, 50 g rozdrcených vlašských ořechů, 50 g hrubé mouky, 50 g moučkového cukru, 1/2 lžičky mleté skořice
Číst dále »
0 komentářů
29 září., 2021
Sladká jídla

Sladké bramboráky

Sladké bramboráky: 1 kg brambor, 3 vejce, 2 dl mléka, 180 g polohrubé mouky, 2 lžíce tekutého medu, špetka soli, olej na smažení Jablečné pyré: 1/2 kg jablek, 1/8 l vody, 100 g cukru, šťáva z 1/2 citronu, 1/2 sáčku vanilkového pudingu
Číst dále »
0 komentářů
16 září., 2021
Sladká jídla

Dýňové lívanečky

Těsto: 200 g máslové žluté dýně, 1 dl mléka, 4 lžíce moučkového cukru, 100 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce oleje, 4 vejce (bílky a žloutky zvlášť), špetka soli Dále: olej (na smažení), moučkový nebo krupicový cukr a trochu mleté skořice (na posypání)
Číst dále »
0 komentářů
24 srpna., 2021
Sladká jídla

Švestkové knedlíky z kynutého těsta

Nejprve si připravíme těsto a kvásek: Do mísy nasypeme hrubou mouku, uprostřed uděláme větší důlek, do něhož nasypeme cukr. Na cukr rozdrobíme droždí a vše zalijeme vlažným mlékem. Kvásek necháme nabobtnat. Na kraj mísy rozklepneme ještě žloutek a přisypeme sůl. Vzešlý kvásek zpracujeme s ostatními ingrediencemi do tuhého a nelepivého těsta. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme kynout. Po vykynutí rozdělíme na jednotlivé bochánky, které ještě mírně vytvarujeme (pomáháme si přitom vždy trochou hrubé mouky) a dovnitř vložíme vyloupané a omyté švestky. Bochánky pevně uzavřeme, aby švestky nebyly vůbec vidět. Takto připravené knedlíky vkládáme na naolejovaný pařáček do velkého hrnce, kde jsme nechali vřít vodu. (Olejem potřeme i místa, kde se knedlíky stýkají, aby se k sobě nepřilepily.) Hrnec přikryjeme poklicí a knedlíky necháme uvařit v páře. Špejlí zkoušíme, zda jsou hotové (těsto se nesmí na špejli lepit). Hotové švestkové knedlíky servírujeme na talíře, přesypeme moučkovým cukrem, mletou skořicí a polijeme máslem. Podle chuti můžeme přelít i čokoládovou polevou.
Číst dále »
0 komentářů
9 června., 2021
Sladká jídla

Čokoládovo-avokádový krém

1 zralé avokádo, 2 zralé banány, 2 lžíce kakaa a 2 lžíce medu či datlového sirupu
Číst dále »
0 komentářů
31 května., 2021
Sladká jídla

Ovesné lívanečky s ovocem

60 g ovesných vloček, asi 25 g vlašských nebo lískových ořechů, 1 lžíce kakaa (např. kakao COOP Premium), 2 vejce, 6 lžic bílého jogurtu (doporučujeme jogurt Ranko), 2 lžíce medu, trochu vody, olej na smažení, zakysaná smetana a ovoce na ozdobu
Číst dále »
0 komentářů
12 dubna., 2021
Sladká jídla

Domácí čokoládové těstoviny

300 g polohrubé mouky, 4 ks vajec, 4 lžíce holandského kakaa, 1 lžíce oleje, med nebo javorový sirup, tvaroh, zakysaná smetana, ovoce
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky