Rajčata omyjeme, spaříme a oloupeme. Pokrájíme je na menší kousky a dáme je na 10 minut vařit do osolené vody spolu s novým kořením. Poté je přecedíme přes jemné sítko a přidáme olivový olej s rajčatovým protlakem. Dochutíme troškou mleté skořice, cukrem a jablečným octem, případně ještě jemně dosolíme. Mezitím si zvlášť uvaříme těstoviny a uvařené je vmícháme do polévky. Hotovou polévku servírujeme do misek, kde na hladinu uděláme “puntíky” ze zakysané smetany. Pro ozdobu k misce můžeme ještě na dřevěnou špejli (bez ostrého konce) napíchnout malá rajčátka a lístky bazalky. Ihned podáváme. Poznámka: Polévku podáváme například s domácími tyčinkami grissini – recept na ně naleznete ZDE
Nejprve si v osolené vroucí vodě uvaříme těstoviny na skus. Poté si na másle rozpuštěném na pánvičce osmahneme na kolečka pokrájený pórek s klobáskami. Vmícháme k uvařeným těstovinám a zalijeme smetanou. Ochutíme solí, bílým pepřem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Přendáme do zapékací mísy, navrch rozklepneme vajíčka a vložíme do rozehřáté trouby (180 stupňů Celsia). Tam necháme zhruba 20 minut péci dozlatova. Horké podáváme.
Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na olivovém oleji dozlatova. Přidáme bulgur a zalijeme vývarem. Necháme vařit dokud se vývar nevypaří a bulgur není uvařený. K uvařenému a trochu vychladlému bulguru přidáme nastrouhanou mrkev, prolisovaný česnek, nastrouhaný eidam a vaječné žloutky. Osolíme, opepříme a přidáme čerstvě nasekanou petrželku nebo pažitku. Vše důkladně promícháme a ze vzniklé hmoty tvarujeme karbanátky, které vyskládáme na pečící papír a pečeme v rozehřáté troubě na 180 stupňů cca 30 minut.
Nejprve si uvaříme brambory ve slupce a necháme je mírně vychladnout. Poté slupku sloupneme a brambory pokrájíme. Pokrájené brambory vložíme do misky s víkem (případně do kastrůlku s pokličkou) a zatím nezavíráme. Pokapeme olivovým olejem a opepříme. Poté si oloupeme cibuli a nakrájíme ji na proužky. V malém kastrůlku si smícháme vodu, vinný ocet, cukr a sůl a do tohoto nálevu vhodíme pokrájenou cibuli. Dáme na plotýnku, zahřejeme a necháme cibuli mírně zesklovatět. Vmícháme propasírovný česnek a ještě asi minutu zahříváme (česnek se rozvoní, ale nesmí se opéct, rovněž cibule musí zůstat polosyrová). Horké okamžitě přelijeme přes brambory a uzavřeme. Protřeseme (promícháme). Nálev se vsákne do brambor a dodá jim lahodnou chuť. Hotový bramborový salát posypeme nasekanou zelenou petrželkou a podáváme samotný nebo například k masu.
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, poté ji na olivovém oleji v hrnci zpěníme společně s jemně nasekaným česnekem. Na pánvičku s trochou oleje si dáme mleté maso s drceným kmínem a zprudka orestujeme (restujeme tak dlouho, dokud mleté maso neztratí svou růžovou barvu). Poté přidáme k cibuli a česneku. K masové směsi dále přidáme rajčata, najemno nakrájenou papriku a kukuřici. Dochutíme cukrem, solí, pepřem, chilli a sladkou paprikou. Dusíme přibližně 20 minut (pokud je masová směs moc hustá, můžeme naředit trochou vody). Poté přimícháme scezené fazole a necháme ještě asi 10 minut provařit. Ozdobíme zelenou petrželkou a podáváme s čerstvým pečivem.