Čaj připravený z šípků dělávaly už naše babičky. Šípky totiž obsahují až patnáctkrát více vitamínu C než citrony! Na šípkový čaj budeme potřebovat: asi 20 g čerstvých či sušených šípků a 1 litr vody.
1 lžíce sypaného černého čaje, 1/2 l vody, kousek (asi 3 cm) čerstvého zázvoru, 1 celá skořice, 3 hřebíčky, 2 kuličky černého nebo bílého pepře, 2 kuličky nového koření, pár semínek anýzu, kousek muškátového oříšku, 2 semínka kardamomu, 1/2 l mléka, třtinový cukr nebo med
Připravte si domácí protivirovou bombu ze zázvoru a kurkumy. Kromě léčivých účinků je totiž i chuťově výborná! Budeme potřebovat: 2 hrnky vody, 2 lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžičky čerstvé nastrouhané kurkumy (popř. 1 lžička sušené kurkumy v prášku), špetka cayenského pepře (popř. klasického mletého pepře), med a citronová šťáva (podle chuti)
200 ml horké vody, 8 cl tmavého rumu, 4 lžíce medu nebo javorového sirupu (dle chuti), 4 lžíce citronové šťávy, koření podle chuti (skořice, anýz, hřebíček), kolečko citronu a kousek skořice do každé sklenice na ozdobu
600 ml jablečného moštu, 1 jablko, skořice (celá nebo mletá), 1 hvězdička badyánu, 3 tobolky kardamomu, 3 velké panáky tuzemáku (doporučujeme náš tuzemák Marshall), 1/2 citronu, třtinový cukr či med (v množství podle chuti)
Proměňte chladné chvíle v hřejivý zážitek – nealko svařák z jablečného moštu voní jako podzim v hrnku! 1 litr jablečného moštu, 2 vanilkové cukry, kousky celé skořice, několik kousků badyánu (hvězdicového koření), asi 10 celých hřebíčků, zhruba 6 jablek
Zlaté mléko je lahodný teplý nápoj z kurkumy a voňavého koření, který zahřeje, posílí imunitu a navodí příjemný pocit pohody před spaním. Na jednu porci budete potřebovat 250 ml mléka (kravského nebo rostlinného), půl lžičky mleté kurkumy, špetku černého pepře, půl lžičky mleté skořice, špetku muškátového oříšku a jeden kousek badyánu.