Zbyly vám doma po přípravě pomerančového džusu slupky od pomeranče? Dnes vám ukážeme, jak i takovýto odpad můžeme využít, a to k přípravě originálního želé.
Vánoční cukroví má teď každý, co tedy udělat něco jiného? Třeba jednoduchou a přitom luxusní mandlovou panna cottu! Připravíme si na ni: 250 g smetany na šlehání, 200 ml mandlového nápoje (doporučujeme COOP Premium), 50 g třtinového cukru, 50 g mandlové mouky (nebo rozmixovaných mandlí), 3 plátky želatiny, karamelový sirup a nastrouhanou čokoládu.
Oříšky nasekáme a spolu se strouhaným kokosem opražíme při nízké teplotě na pánvi dozlatova a necháme vychladnout. Mezitím si nastrouháme čokoládu. Změklé máslo spojíme s nasekanými rozinkami namočenými v rumu (nejlépe předem přes noc), přidáme kokos s oříšky, čokoládu a vanilkový cukr. Všechno dobře promícháváme, dokud nevznikne kompaktní hmota, kterou necháme krátce v chladničce zatuhnout. Z hmoty vytvarujeme malé kuličky, které obalíme ve strouhaném kokosu či oříšcích a uložíme do chladničky ztuhnout.
Objevte kouzlo kaše fermentované přes noc a připravte si zdravou snídani plnou probiotik! Na fermentovanou kaši si připravíme: 1 hrnek jemných ovesných vloček (doporučujeme naše ovesné vločky Nový den), 1 hrnek oblíbených ořechů, semínek a rozinek, 1 hrnek vody, 1 hrnek kefíru, trochu vanilkového extraktu, pár kapek stévie, 25 g másla a 50 g hořké čokolády.
Chia semínka nasypeme do mističky nebo hrnku a zalijeme mlékem. Promícháme a necháme asi 30 minut bobtnat (v průběhu této doby několikrát zamícháme). Poté podle chuti osladíme medem, přidáme jakékoliv oblíbené ovoce a můžeme se pustit do zdravé snídaně či svačinky!
Pevnou dužinu z melounu zbavíme pecek a nakrájíme na kostky. Zalijeme rumem (tuzemákem), posypeme vanilkovým cukrem, jemně nastrouhanou citronovou kůrou a posekanou čerstvou mátou. Opatrně promícháme a dáme do ledničky vychladit. Podáváme jako osvěžující dezert.