Tvaroh si nahrubo nastrouháme, osolíme, přidáme mletou sladkou papriku a kmín. Řádně promícháme a dáme do alobalu. Ten vložíme do mísy, kterou zakryjeme utěrkou a dáme na teplé místo (na okno v létě, na topení v zimě). Necháme jej zde ležet asi čtyři dny a denně (!) jej promícháváme. Připravenost poznáme tak, že takto uleželý tvaroh by měl skoro “téci”. Poté si v hrnci rozpálíme máslo, tvaroh na něj vyklopíme a uvedeme téměř k varu. Plamen vypneme, vmícháme žloutek a sýr mícháme do zhoustnutí. Podle chuti ještě případně dosolíme a přelijeme do porcelánové mísy. Domácí sýr necháme ztuhnout v ledničce a podáváme jej se zeleninou a čerstvým chlebem.
Do mísy rozklepneme vejce a rozšleháme je metličkou. Přidáme (a vešleháme) hořčici, sůl, mletý pepř a citronovou šťávu. Za stálého šlehání postupně přidáme i slunečnicový olej – raději pomalu tenkým pramínkem. Vzniklou majonézu ochutíme na závěr oblíbenou hořčicí a máme hotovo! Poznámka: Pro snadné šlehání by všechny ingredience měli mít pokojovou teplotu.
3 sáčky kvalitního černého čaje, 1 l vroucí vody, 2 lžíce třtinového cukru nebo tekutého medu, šťáva ze 2 citronů, 1 l sody nebo perlivé vody, ledové kostky nebo tříšť, několik lístků čerstvé máty
Do majonézy připravené podle uvedeného receptu přidáme nastrouhané sterilované okurky, nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a nasekanou petrželku. Ochutíme bílým vínem, podle chuti dosolíme a dáme vychladit do ledničky.
Nejprve si dáme do lednice dobře vychladit olej s mlékem. Vychlazené je přelijeme do vysoké užší nádobky a šleháme ručním tyčovým mixérem. Vyšlehanou majonézu ochutíme solí, octem (nebo citronovou šťávou), mletým pepřem a cukrem. Smícháme s dijonskou hořčicí a můžeme podávat. Poznámka: Do domácí majonézy můžeme přidat i například utřený česnek, nasekanou bazalku nebo jiné bylinky. Můžeme z ní vyrobit i vynikající domácí tatarskou omáčku – recept na ni máme ZDE