Recepty

Vyberte si z 1375 receptů

20 prosince., 2012
Moučníky pečené

Anglický vánoční pudink

Do dobře ušlehaného vejce přidáme všechny přísady kromě koňaku a dobře umícháme. Celé necháme stát osmnáct hodin v chladu. Poté přidáme koňak a těsto vlijeme do tukem vymazané pudinkové formy. V páře vaříme osm hodin. Pudink lze v chladu skladovat i delší dobu, dokonce se někdy doporučuje připravovat ho až s měsičním předstihem. Poznámka: Vánoční pudink patří spolu s pečeným krocanem a biskupským chlebíčkem k tradičnímu vánočnímu menu v Anglii. Ten, kdo ho vaří, do něj ukrývá stříbrnou minci, která přinese štěstí člověku, jež ji ve své porci najde.
Číst dále »
0 komentářů
17 prosince., 2012

Marcipánové "brambory" ze salka

Prosáté sušené mléko smícháme se salkem, vodou a přidáme mandlové aroma. Hmotu řádně propracujeme. Pokud je hmota moc tuhá, máčíme si ruce ve vodě, je-li řídká, zahušťujeme prosátým moučkovým cukrem nebo sušeným mlékem. Pokud se nám příliš lepí na ruce, můžeme si je potřít olejem. Vzniklou marcipánovou hmotu dáme do ledničky asi na 2 hodiny vychladit. Poté z ní vyválíme malé kuličky, které na závěr obalíme v mleté skořici. Poznámka: Tato falešná marcipánová hmota se dá použít i na potažení dortu nebo na výrobu marcipánových figurek či ozdob.
Číst dále »
0 komentářů
31 října., 2012
Moučníky pečené

Mandlové makrónky

V mixéru si nahrubo rozmixujeme mandle a část jich dáme stranou a necháme na posypání. Ostatní domixujeme najemno a a přimícháme k nim mletou skořici a špetku soli. Poté si v misce našleháme bílky a opatrně a pomalu je smícháme s moučkovým cukrem a mandlovým práškem. Na pečící papír položený na plech uděláme pomocí cukrářského sáčku pěticentimetrová kolečka (pokud cukrářský sáček nemáme, můžeme použít igelitový sáček s ustřihnutou špičkou). Makrónky posypeme připravenými hrubě drcenými mandlemi a necháme ještě ½  hodiny uležet. Pečeme 12 až 15 minut v troubě předehřáté na 160 stupňů. Po upečení necháme vychladnout a opatrně odloupneme z papíru. Polovinu makrónků potřeme džemem nebo nutellou a spojíme dohromady. Necháme ještě chvilku odležet a podáváme nejlépe k čaji.
Číst dále »
0 komentářů
10 října., 2012
Zeleninová jídla

Čekanka zapečená se slaninou a sýrem

4 čekankové puky, 8 silných plátků slaniny, 250 g výrazného sýra (např. kozí camembert nebo sýr gorgonzola), kousek másla
Číst dále »
0 komentářů
13 září., 2012
Houby

Restované žampiony

Žampiony očistíme (podle chuti oloupeme i kloboučky) a překrojíme napůl. Jarní cibulky nakrájíme na kolečka (několik koleček si necháme na ozdobu) a zpěníme je na olivovém oleji spolu s rozpuštěným máslem. Přidáme překrájené žampiony a za stálého míchání restujeme asi 10 minut. Osolíme, opepříme čerstvě mletým barevným pepřem a přidáme rozdrcený hřebíček a špetku tymiánu. Zalijeme bílým vínem a necháme jej téměř vydusit. Stáhneme z plamene, na závěr přidáme citronovou šťávu, posypeme zbylou jarní cibulkou a podáváme s čerstvým pečivem.
Číst dále »
1 komentář
20 srpna., 2012
Domácí výrobky

Domácí popcorn (kukuřičné pukance)

100 g zralé a zcela vysušené pukancové kukuřice (koupíme v obchodech), trochu oleje, kousek másla
Číst dále »
5 komentářů
18 června., 2012
Omáčky a dresinky

Omáčka z oliv a oček

Veškeré suroviny dáme do mixéru a mixujeme, až vznikne jemná kaše. Tuto omáčku podáváme k masovým pečením. Poznámka: Omáčku z oliv a oček vyzkoušejte například s naším pardubickým špízem – recept na něj přinášíme ZDE
Číst dále »
0 komentářů

Kapr na grilu

Kapra vykucháme, omyjeme a očistíme. Zvenku i zevnitř do něj vetřeme trochu soli a hrubě podrceného kmínu. Dovnitř kapra dáme ještě na kolečka nakrájenou cibuli a do zářezů na kůži vložíme plátky pomeranče. Zakapeme olivovým olejem, přelijeme pivem a dáme na 2 hodiny do lednice uležet. Namarinovaného kapra (i s marinádou) přesuneme na dvojitý plát z alobalu a dáme na gril. Grilujeme na středním žáru asi 30 až 40 minut a několikrát jej v této době obrátíme. Na závěr vyndáme z alobalu a ještě chvíli dopečeme nezakryté, aby kapr získal křupavou kůrčičku. Podáváme s čerstvým pečivem a zeleninou podle chuti.
Číst dále »
0 komentářů
5 června., 2012
Vepřové maso

Opečená kielbasa (klobása)

Zatočenou klobásku napíchneme na dvě jehly do kříže (popř. na dvě předem namočené špejle) a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Na něm klobásku potřeme marinádou z vinného octa, hrubozrnné hořčice, prolisovaného česneku, olivového oleje a trošky soli s hrubě rozdrceným pepřem a estragonem. Takto připravené dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečeme asi 25 minut. Podáváme například s bramborovou kaší. Poznámka: Kiełbasa znamená vlastně polský ekvivalent pro klobásu. Tato polská klobása z vepřového masa má mnoho variant, z nichž nejznámější je u nás asi zatočený kabanos.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky