Recepty

Vyberte si z 1345 receptů

23 září., 2011
Domácí výrobky

Základní kynuté těsto

Nejprve připravíme kvásek: Do vlažného mléka dáme cukr a rozdrobíme droždí – kvásek je hotový když značně nabude svůj objem. Do mléka dáme olej a máslo, pomalu zahříváme dokud se máslo nerozpustí. Do větší mísy dáme oba druhy mouky, cukr, vanilkový cukr, sůl a nastrouhanou citronovou kůru. K mouce přilijeme vlažné mléko s rozpuštěným tukem a přidáme kvásek a vejce. Měchačkou vypracujeme hladké těsto (pokud je těsto řídké, přidáme zhruba 1 až 2 lžíce mouky, pokud je těsto naopak tuhé, přidáme 1 až 2 lžíce mléka). Těsto v míse poprášíme trochou hladké mouky, zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě asi 15 minut kynout. Z kynutého těsta můžeme připravit koláče, vdolky, koblihy apod. Poznámka: Rady o tom, jak správně a do detailu připravit kynuté těsto se dočtete ZDE
Číst dále »
1 komentář
15 září., 2011
Drůbež

Pekingská kachna

Kachnu očistíme, omyjeme a osušíme. Suroviny na marinádu smícháme dohromady a celý vnitřek kachny s ní potřeme. Potom dovnitř kachny nasypeme směs koření na ochucení a dutinu kachny sepneme špejlí. Osušenou kůži kachny potřeme směsí, kterou jsme si připravili ze surovin pro glazé. Tím docílíme šťavnatosti masa a nádherného tmavě červeného lesklého povrchu kůže. Kachnu potřenou glazé položíme do pekáče na rošt a vložíme do trouby vyhřáté na 200° Celsia. Pekáč pod kachnou naplníme horkou vodou a pečeme asi 1 ½ hodiny. Mezitím si připravíme omáčku, na níž smícháme všechny uvedené suroviny a na pánvi za vytrvalého míchání přivedeme směs k varu. Omáčku stáhneme z ohně a necháme vychladit. Hotovou a upečenou kachnu touto omáčkou přelijeme a servírujeme s rýží a zelenými saláty.
Číst dále »
0 komentářů
15 září., 2011
Zeleninová jídla

Zapečené patizony

1 větší patizon (popř. více menších), 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 1 starší rohlík, 3 stroužky česneku, 150 g strouhaného sýra (např. eidam 45%), 1 lžíce nasekaných bylinek (např. bazalky nebo hladkolisté petrželky), sůl, mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
9 září., 2011
Moučníky pečené

Roládová šarlota

Nejprve si připravíme těsto: Vejce rozklepneme a žloutky oddělíme od bílků. Citron omyjeme, osušíme a nastrouháme z něj kůru. Šťávu vymačkáme. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme polohrubou mouku, citronovou šťávu i kůru a sníh z bílků. Vše zlehka promícháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě předehřáté na 180 °C dorůžova. Upečený korpus vyklopíme na utěrku posypanou moučkovým cukrem, pomažeme marmeládou a smotáme. Vychladlou roládu nakrájíme na plátky asi 2 centimetry široké. Nyní si uděláme krém: Vyšleháme smetanu s cukrem, přidáme tvaroh a promícháme. Misku vyložíme potravinovou folií (aby nám šarlota šla snadno vyklopit) a plátky do ní vyskládáme. Čtyři až 6 plátků si necháme na dno šarloty. Připraveným krémem naplníme misku a šarlotu uzavřeme plátky rolády. Misku dáme vychladit do lednice, nejlépe přes noc. Druhý den hotovou a ztuhlou šarlotu opatrně vyklopíme z misky a ozdobíme dle fantazie – například jahodami.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky