Velikonoce

Vyberte si z 48 receptů

1 dubna., 2022
Saláty

Zahradníkův salát

Na salát: hrst sedmikrásek, 6 ředkviček, hrst pampeliškových listů, 100 g cherry rajčátek a trochu řeřichy Na zálivku: 1 lžíce olivového oleje, sůl a mletý pepř
Číst dále »
0 komentářů
26 ledna., 2022
Polévky teplé

Hovězí vývar s játrovými (drožďovými) knedlíčky

Na vývar: 1/2 kg předního hovězího masa, 1 větší mrkev, kousek celeru, 1 menší kořenová petržel, sůl, pepř, 1 cibule, cca 8 kuliček nového koření, 5 bobkových listů, nať petržele Na knedlíčky: cca půl kg jater (vepřová, hovězí), 2 stroužky česneku, trochu majoránky, sůl, pepř, 1 vejce, strouhanka, nať petržele
Číst dále »
0 komentářů
7 ledna., 2022
Zeleninová jídla

Pórkový koláč (quiche)

Těsto: 200 g hladké mouky, 2 až 3 lžíce studené vody, špetka soli, 120 g másla Náplň: 6 pórků, 5 lžic olivového oleje, 200 g kuřecích prsou, 2 dl vývaru, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 5 vajec
Číst dále »
0 komentářů
3 ledna., 2022
Zeleninová jídla

Cuketové placičky

Cuketu oloupeme a nastrouháme ji na hrubo. Cuketu osolíme a necháme ji čtvrt hodiny stát, aby pustila šťávu. Poté šťávu slijeme, cuketu trochu vymačkáme (abychom zcela odstranili vodu), směs zaprášíme hladkou moukou a strouhankou, lehce osolíme a podle chuti opepříme. Vše promícháme spolu s vejci a prolisovaným česnekem. Na rozpálenou pánev tvarujeme tenké placičky, které opékáme po obou stranách na trošce oleje dozlatova. Cuketové placičky podáváme samotné nebo například s vařenými brambory.
Číst dále »
0 komentářů
18 listopadu., 2021
Zeleninová jídla

Pečené ředkvičky

asi 14 větších ředkviček, 3 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl, mletý pepř, pár snítek čerstvého tymiánu
Číst dále »
0 komentářů

Cibulové zelí

1 kg cibule, 50 g sádla, 50 g, másla, 2 dl bílého vína, cukr, kmín, sůl, ocet
Číst dále »
0 komentářů

Brokolicové placičky

1 brokolice, 7 lžic hladké mouky, 2 vejce, 150 g eidam, sůl, pepř, strouhanka na obalení, řepkový olej na smažení
Číst dále »
0 komentářů
7 května., 2021
Zeleninová jídla

Květákový závin z listového těsta

Květák uvaříme ve slané vodě doměkka (asi 8 minut) a dáme okapat. Na másle si mezitím zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme uvařený květák, který jemně rozmačkáme a také opečeme. Směs osolíme, opepříme a zalijeme vejci ušlehanými se smetanou. Necháme ztuhnout a dáme vychladnout. Z listového těsta si vyválíme 2 placky, naplníme je květákovou směsí a posypeme nasekanou čerstvou petrželkou. Závin pevně zavineme a potřeme rozšlehaným žloutkem. Dáme péci do předem vyhřáté trouby na 180°C na zhruba 20 až 25 minut a upečeme dozlatova. Podáváme teplé.
Číst dále »
0 komentářů

Domácí lasagne s tvarohem a špenátem

Nejprve si vytvoříme těsto na lasagne: Mouku nasypeme na vál a promícháme se špetkou soli. Do mouky uděláme důlek a pomalu do něj vléváme vejce rozšlehaná s vodou. Promícháváme nožem, poté těsto hněteme důkladně rukama, dokud není úplně hladké. Vláčnou hmotu poté necháme půl hodiny odpočinout. Nyní se pustíme do náplně: Tu připravíme rozšleháním smetany, vejce, tvarohu a strouhaného parmazánu. Vmícháme rozmražený (resp. povolený) špenát a prolisovaný česnek. Osolíme a opepříme. Odpočinuté těsto tence rozválíme a vykrajujeme obdélníky o velikosti zapékací formy. Těsto bez vaření vkládáme do formy a prokládáme připravenou tvarohovo-špenátovou náplní (vrchní vrsta bude z náplně). Navrstvené lasagne přelijeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby předehřáté na 200 °C, kde zapékáme asi 40 minut. Před podáváním můžeme ozdobit čerstvou bazalkou.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky