Vánoce

Vyberte si z 139 receptů

4 února., 2015
Moučníky pečené

Rychlá mramorová bábovka

2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek krupicového cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 hrnek mléka, 1/2 hrnku oleje, trochu másla nebo oleje (na vymazání formy), trochu hrubé mouky nebo krupice (na vysypání formy), 1 lžíce holandského kakaa, trochu moučkového cukru na posypání (nemusí být)
Číst dále »
0 komentářů

Lososové carpaccio

Lososa omyjeme a osušíme. Vcelku jej pokapeme olivovým olejem smíchaným s citronovou šťávou, přesypeme nasekanou zelenou petrželkou a česnekem. Osolíme a obalíme v zrnkách celého pepře. Takto připraveného lososa zabalíme do potravinářské fólie, dáme nejprve na dvě hodiny do ledničky a poté jej přemístíme na necelou hodinu do mrazáku. Po vyndání z fólie lososa ostrým nožem nakrájíme na velmi tenké (až průhledné) plátky. Lososvé carpaccio ihned podáváme (s čerstvým pečivem). Poznámka: Carpaccio (čteme karpáčo) je vlastně jakékoliv jídlo, které je nakrájeno na tenké plátky a podáváno zasyrova. Carpaccio tedy může být z hovězího masa (z pravé, popř. falešné svíčkové), ryb (zpravidla z tuňáka či lososa) nebo se dělá i vegetariánské carpaccio ze zeleniny či ovoce (carpaccio z červené řepy, pomeranče, kedlubny, okurky atd.). Tento pokrm vznikl v roce 1950 v Benátkách, kde ho šéfkuchař Giuseppe Cipriani poprvé naservíroval své zákaznici hraběnce Amalii Nani Mocenigo. Hraběnka požadovala jídlo ze syrového masa, nechtěla však tatarský biftek. Kuchař tedy nakrájel svíčkovou na tenké plátky a ty pokapal majonézovou omáčkou. Hraběnce chutnalo. Ostatní hosté si objednali totéž a brzy se stal pokrm tak populárním, že jej Cipriani musel zařadit na jídelní lístek. Svůj název pak toto jídlo dostalo podle malíře jménem Vittore Carpaccio, který se […]
Číst dále »
0 komentářů
10 září., 2014
Nápoje studené

Čokoládové martini

Nejprve si na okraji sklenky na martini vytvoříme kakaovou krustu, a to tak, že okraj sklenky namočíme do vody a položíme do kakaa. Do šejkru nebo sklenice s uzávěrem poté nalijeme vodku s kakaovým či čokoládovým likérem a přidáme trochu ledové tříště. Vše důkladně protřepeme a opatrně nalijeme do sklenky (abychom si nepoškodili kakaovou krustu). Na závěr ozdobíme nastrouhanými hoblinkami z čokolády a ihned podáváme.
Číst dále »
0 komentářů
10 září., 2014
Nápoje studené

Čokoládové smoothie (nápoj)

1 banán, 200 ml kokosového mléka (z plechovky), 2 lžíce sirupu Granko, ledová tříšť
Číst dále »
0 komentářů

Kandované třešně (višně)

Třešně nebo višně opatrně vypeckujeme. Z kůry citronu odřízneme bílou vrstvu a nakrájíme ji na malé kousky. Do hrnce s tlustým dnem nasypeme cukr, nalijeme med a dodáme vodu. Vše svaříme, přihodíme vypeckované třešně s nadrobno pokrájenou citronovou kůrou a odstavíme z ohně. Necháme přes noc v ledničce. Druhý den oddělíme ovoce od šťávy, šťávu opět necháme přejít varem a opět ji nalijeme na třešně (višně). Tak to děláme celý týden. Po týdnu necháme ovoce na sítku okapat a oschnout (šťávu nevyléváme, ale po rozředění vodou pijeme). Hotové kandované třešně či višně používáme při pečení – například do bábovky nebo do vánočního cukroví.
Číst dále »
0 komentářů
12 června., 2014
Nápoje studené

Anglická třešňovice (Sherry brandy)

Omyté třešně a višně vypeckujeme a vložíme do kameninové nádoby. Přidáme rozdrcené pecky, zalijeme koňakem a dobře uzavřeme. Necháme šest týdnů stát. Po této době přidáme cukr svařený v malém množství vody a necháme odležet ještě další týden. Procedíme přes husté síto nebo přes plátno, slijeme do lahví a necháme odležet nejméně tři měsíce.
Číst dále »
2 komentáře
2 května., 2014
Moučníky pečené

Tvarohová bábovka

160 g másla, 250 g cukru, 4 vejce, kúra a šťáva z 1/2 citrónu, 500 g tvarohu, trochu soli, 200 g dětské krupičky, 1 prášek do pečiva, máslo a hrubá mouka na vymazání formy, moučkový cukr na posypání
Číst dále »
0 komentářů
5 srpna., 2013
Houby

Štrachanda

hrst sušených hub, sklenička mléka nebo smetany, 3 velká vejce, sklenička krupice, 1 malá cibule, 2 až 3 stroužky česneku, 300 g uzeného masa nebo škvarků, 750 g brambor uvařených ve slupce, 3 lžíce sádla, sůl, pepř, majoránka
Číst dále »
0 komentářů

Jahodový džem

Jahody omyjeme a očistíme od stopek. Vložíme je do hrnce, kde je rozmačkáme šťouchadlem na brambory a dáme na 5 minut vařit. Poté přidáme trošku cukru smíchaného s Gelfixem. Vaříme 1 minutu a přidáme zbylý cukr s kyselinou citronovou. Vaříme 5 až 8 minut (podle požadované konzistence) a horký džem plníme do připravených vymytých suchých sklenic (bude jich zhruba šest o obsahu 250 ml). Uzavřeme vysterilizovanými víčky (ta vyvaříme několik minut v horké vodě) a skleničky obrátíme dnem vzhůru. Jahodový džem necháme vychladnout.
Číst dále »
0 komentářů

Vyhledávání receptů

Rubriky